Reactia celei mai mari banci: Creditarea in valuta nu este un rau in sine

Data publicarii: 11-04-2011 | Finante-Banci


Banca Nationala pregateste "masuri speciale" pentru a restrictiona creditarea in valuta, spre nefericirea bancilor si a populatiei care doreste sa se imprumute in euro. In replica, BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, a explicat, pentru Wall-Street.ro, ca imprumuturile in valuta, in special cele in euro, nu sunt un rau in sine, dar modul in care se acorda poate sa fie periculos.

BNR pregateste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanele cu venituri in lei, in linie cu tendinta de reglementare existenta la nivel european, a precizat, saptamana trecuta, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.

Restrictionarea creditarii in valuta ar putea afecta semnificativ sistemul bancar, in conditiile in care bancile promoveaza mai mult creditele in valuta, in special in euro, iar cererea populatiei este tot pentru imprumuturile in valuta. In ceea ce priveste dobanda platita pentru imprumuturile de la banci, creditele in euro au ramas si in prima parte a acestui an mai avantajoase decat cele in moneda nationala, desi clientii trebuie sa isi asume riscul valutar.

BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, sustine ca motivul pentru care imprumuturile in valuta sunt atractve este dat de diferentialul de dobanda semnificativ fata de creditele in lei. Practic, este mai ieftin sa ne imprumutam in euro, chiar daca veniturile sunt in lei. Atractia populatiei pentru creditele in euro este mai mare si datorita faptului ca BNR asigura stabilitatea "stricta" a cursului de schimb, astfel ca riscul valutar este mai usor de asumat.

Integral in Wall Street