De ce preturile caselor se vad diforme prin lentilele portalurilor imobiliare

Data publicarii: 11-04-2011 | Imobiliare



Rapoartele lunare care urmaresc evolutia preturilor apartamentelor vechi din Bucuresti au inceput sa bulverseze piata odata ce trendurile lunare indicate de acestea au devenit total contradictorii.

Numarul site-urilor care promoveaza anunturi imobiliare de vanzare si inchiriere s-a inmultit vizibil in ultimii ani, iar o parte dintre acestea au inceput sa dezvolte rapoarte de piata periodice care urmaresc evolutia pretului la apartamente. In lipsa unor indicatori oficiali care sa ofere o imagine clara a preturilor de tranzactionare din piata rezidentiala, bucurestenii aflati in cautarea unei case sunt nevoiti sa foloseasca aceste analize ca pe o baza de plecare. 

Platforme online precum imobiliare.ro, AnunturiParticulari, Imopedia sau MagazinulDeCase ofera rapoarte periodice cu privire la evolutia preturilor.

Acestora li se alatura compania de consultanta Colliers International, cu Bucharest Real Estate Index (BREI) pentru locuinte noi si vechi. Majoritatea acestor instrumente au fost dezvoltate la aparitia primelor semne de criza, cand trendul descendent al preturilor a devenit evident. Problemele au aparut cand piata a inceput sa se aseze, iar variatiile lunare de pret au devenit sensibile. Colliers International si Imopedia au sesizat aceasta situatie si au renuntat sa mai publice acesti indicatori lunari. Acum, rapoartele lor sunt publicate trimestrial.

Integral in Capital.ro