Tot ce trebuie sa stii despre noile criterii de performanta din Codul Muncii

Data publicarii: 12-04-2011 | HR/Cariere



Una dintre cele mai importante modificari aduse Codului Muncii se refera la introducerea obiectivelor de performanta individuala si a criteriilor de evaluare a activitatii angajatilor, in functie de care se poate decide concedierea unui salariat pe motiv de necorespundere profesionala.

Avocatul Carmen Stirbu, coordonatorul echipei de Dreptul muncii din cadrul casei de avocatura Schoenherr si Asociatii, ne explica punct cu punct impactul modificarilor care vor deveni lege din 30 aprilie.

Care sunt noutatile

In forma modificata a Codului Muncii se introduc o serie de prevederi care privesc (1) obiectivele de performanta individuala si (2) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului si procedura de evaluare aferenta. Astfel:

1. Obiectivele de performanta individuala. Drepturile angajatorului se suplimenteaza cu o noua prerogativa: dreptul de a stabili obiectivele de performanta individuala.

Se stabileste expres faptul ca, in cadrul procedurii de concediere colectiva a salariatilor, criteriile pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere se aplica pentru departajarea salariatilor dupa evaluarea obiectivelor de performanta individuala.

2. Criteriile de evaluare a activitatii profesionale si procedura de evaluare. Potrivit formei modificate a Codului Muncii, la angajare persoana selectata trebuie sa fie informata cu privire la criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului.

Aceste criterii trebuie prevazute expres si in contractul individual de munca. "Orice modificare a acestor criterii impune incheierea unui act aditional la contractul de munca, prin urmare implica acordul prealabil al salariatului", precizeaza avocatul de la Schoenherr si Asociatii.

De asemenea, criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor trebuie sa fie prevazute in mod expres in regulamentul intern al angajatorului.

Integral in Realitatea.net