Financial Times: Romania, dovada ca Uniunea Europeana se confrunta cu pericolul stagflatiei

Data publicarii: 12-04-2011 | Economie



Stagflatia, fenomen caracterizat de inflatie si crestere economica redusa, a inceput sa-si faca simtita prezenta in Uniunea Europeana, una din tarile amenintate de acest fenomen fiind Romania, informeaza Financial Times.

In luna martie, rata anuala a inflatiei a crescut la 8%, cel mai ridicat nivel de dupa luna august 2008, in vreme ce economia se chinuie sa revina pe crestere, dupa doi ani de recesiune. Cresterea preturilor de consum a fost determinata in principal de majorarea preturilor la alimente, in special la fructe si legume. 

Potrivit FT, chiar daca intreaga lume este vulnerabila la cresterea preturilor materiilor prime, Romania este mai expusa decat alte state din UE, deoarece alimentele detin o pondere ridicata in cosul de consum. 

Economistii se asteapta ca tendinta de crestere a inflatiei sa se tempereze dupa recolta din aceasta vara si dupa ce efectul majorarii TVA va disparea. Cu toate acestea, inflatia nu va scadea atat de mult incat sa respecte tinta de trei procente avuta in vedere de Banca Nationala. Estimarile economistilor merg pana la o rata de 6%. 

In plus, nici 2012 nu arata mai bine, in conditiile in care autoritatile de la Bucuresti s-au angajat in fata FMI si UE sa reduca subventiile la incalzire. Aceasta masura va duce la cresterea inflatiei cu aproximativ un punct procentual. 

Economistul sef al ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, crede ca Banca Nationala nu va putea reduce dobanda de referinta de la nivelul actual de 6,25 procente. De asemenea, analistii de la Citigroup cred si ei ca BNR va pastra nemodificata dobanda de baza. 

In ceea ce priveste cresterea economica, dupa doi ani de recesiune, guvernul de la Bucuresti prognozeaza pentru 2011 pe un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5%, cifra ce nu ofera o marja suficienta pentru a evita un alt an de recesiune. 'Situatia poate fi descrisa ca stagflatie. Exista o revenire dar este foarte, foarte fragila. In plus, exista si o inflatie ridicata', a declarat Alexandru-Chidesciuc. 

FT subliniaza ca Romania merita felicitari pentru stabilizarea economiei dupa criza din 2008-2009, insa atrage atentia ca fara tinerea sub control a inflatiei aceasta stabilizare este incompleta. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: