Raiffeisen Leasing: Firmele cer acum finantare de active productive, nu de masini noi

Data publicarii: 12-04-2011 | Finante-Banci



Companiile din Romania si-au schimbat comportamentul ca urmare a crizei financiare, solicitand firmelor de leasing finantari in special pentru active care influenteaza activitatea desfasu-rata, in detrimentul achizitiei de autoturisme pentru uz personal, potrivit Raiffeisen Leasing.

"Daca pana in 2009 interesul era in egala masura pentru finantarea unei masini de uz personal si poate pentru inca doua-trei camioane cu care sa faca afacerea, acum tendinta este de solutionare a nevoilor de finantare exclusiv pentru active care influenteaza activitatea companiei", a declarat Felix Daniliuc, seful Raiffeisen Leasing. El a ara-tat ca se observa din ce in ce mai multe planuri de afaceri realiste, ceea ce reprezinta un element de confort.

"Preponderent solicitarile sau interactiunile pe care le avem cu clientii indica nevoi de finantare in zona echipamentelor si a facilitatilor de sustinere a activitatii in infrastructura, echipamente medicale si agricultura. Acestea sunt si zone pe care ne propunem sa le finantam in acest an", a spus Daniliuc.

El a mentionat ca Raiffeisen Leasing vrea sa finanteze companiile si IMM-urile si nu are ca obiectiv creditarea persoanelor fizice.

"La momentul de fata persoanele fizice au un grad de indatorare destul de insemnat, ca atare cred ca potentialul este limitat. Daca avem o solicitare, vom da curs acesteia, dar acest segment nu reprezinta o tinta din partea noas-tra", a spus Daniliuc. El estimeaza ca valoarea pietei de leasing va creste la 1,3 mld. euro in acest an, de la 1,12 mld. euro la finele lui 2010.

Integreal in Ziarul Financiar