Iod radioactiv in Romania in apa de ploaie si in laptele de oaie

Data publicarii: 12-04-2011 | Actualitate



Institutul de Fizica Nucleara a anuntat descoperirea unor urme de iod radioactiv in apa de ploaie si in laptele de oaie. Expertii in energie nucleara sustin ca valorile sunt mici si nu au impact asupra populatiei.

Masuratorile facute in zona Slanic au relevat o concentratie de iod radioactiv in apa de ploaie si laptele de oaie mai mica decat limita maxima admisa. Oamenii de stiinta romani spun ca aceste date confirma ca efectele unui accident nuclear pot fi evidentiate si la distante mai mari de 10.000 de kilometri si ca norul radioactiv provenit de la Fukushima s-a raspandit practic asupra intregii emisfere nordice.

"Este posibil ca din ce s-a raspandit din Fukushima si din alte surse care s-au raspandit in atmosfera, si lucrurile astea se intalnesc la diverse nivele in atmosfera, sa apara prin ploaie niste concentrari de iod radioactiv care se depune pe plantele pe care le mananca animalele. Fukushima e deja la trei saptamani distanta, iar timpul de injumatire al iodului radioactiv e de 8 zile, urmele nu sunt deloc periculoase pentru oameni numai ca avem intrumente sensibile sa le determinam", a declarat Ionel Purica, expert in energie nucleara.

Directorul Institutului de Fizica Nucleara, Nicolae Zamfir, spune ca valorile inregistrate sunt extrem de mici si ca nu au un impact asupra populatiei si mediului.

Integral in Realitatea.net