Jumatate din investitorii interesati de Romania se indreapta spre sectorul energetic

Data publicarii: 13-04-2011 | Afaceri



Directorul general al transportatorului national de electricitate Transelectrica, Stelian Gal, a declarat ca mai mult de jumatate dintre investitorii straini care se intereseaza de oportunitati in Romania se indreapta catre sectorul energetic, in special spre productia de energie eoliana.

Reprezentantii Transelectrica s-au intalnit cu principalii investitori si dezvoltatori in energia eoliana. La intalnire au participat reprezentanti din cadrul  Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, reprezentanti ai distribuitorilor de energiei si ai majoritatii investitorilor ssi dezvoltatorilor in energia eoliana.

"Mai mult de jumatate dintre investitorii straini care se intereseaza de oportunitati in Romania se indreapta catre sectorul energetic, in special spre productia de energie eoliana, deoarece tara noastra are cel mai mare potential eolian din sud-estul Europei. Aceasta prima intalnire, deosebit de utila, reprezinta un pas important pentru discutarea perspectivelor si problemelor cu care ne confruntam in contextul colaborarilor pe termen lung", a declarat Stelian Gal.

Subiectele dezbatute s-au axat pe teme precum pastrarea accesului liber la RET, in pofida volumului foarte mare (practic nerealizabil) de proiecte aflate in diferite faze, alocarea de capacitate la nivel zilnic si intra-zi, dar si organizarea unui serviciu de prognoza. Totodata, partile au discutat si despre planul de investitii axat cu prioritate pe acele dezvoltari care asigura integrarea centralelor electrice eoliene.

Reprezentantii Transelectrica au anuntat si ca societatea a achizitionat o noua platforma pentru Piata de Echilibrare, capabila sa realizeze tranzactii intrazilnice.

Transelectrica este Operatorul de Transport si de Sistem din Romania care gestioneaza, opereaza, intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport care cuprinde 78 statii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA, si 9.028 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate in gestiunea a opt sucursale de transport.

NewsIn