Vasilescu (BNR): Programul aderarii la zona euro ar putea fi viitorul program de dezvoltare al tarii

Data publicarii: 13-04-2011 | Finante-Banci



Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sustine ca programul Romaniei de aderare la zona euro ar putea fi viitorul program de dezvoltare al tarii, asa cum s-a intamplat in cazul aderarii la Uniunea Europeana (UE).

"Eu cred ca asa cum am avut un program de aderare, care a fost de fapt programul de dezvoltare al tarii pe cativa ani buni, tot asa programul aderarii la zona euro va fi viitorul program de dezoltare al tarii, pentru ca dupa aderare se pune problema integrarii in UE si pe urma in zona euro", a raspuns Vasilescu la o intrebare cu privire la o declaratie de marti a presedintelui Traian Basescu, care a spus ca va declansa o discutie la nivelul BNR, al Guvernului si al analistilor pentru a vedea daca este bine ca Romania sa-si mentina obiectivul de aderare la zona euro in 2015.

Consilierul guvernatorului BNR a declarat ca momentul exact al intrarii are o importanta mica, insa o importanta mai mare are perioada pe termen lung de acum inainte in care Romania trebuie sa adere la zona euro si sa isi pregateasca integrarea in zona euro.


El a declarat ca BNR a mentinut tinta de aderare la zona euro pentru 2015 si ca aderarea ar trebui sa devina o problema a intregii societati, nu numai a BNR.

"Noi am mentinut tinta si ea ramane 2015. Pacatul este ca numai BNR a luat in serios problema aderarii la zona euro. Noi aici avem un comitet de aderare la euro. Am reusit prin tratative sa atragem si Ministerul Finantelor la acest comitet. Acesta se intruneste o data la doua luni. Maine (miercuri, n.r.) este o reuniune a comitetului respectiv. Cei de la MFP vor fi prezenti. Discutam teme legate de aderare, facem analize ale unor momente cand alte tari si-au pregatit intrarea in zona euro, ce au facut. Incercam sa convingem cat mai multe autoritati din Romania ca aceasta problema a aderarii la zona euro este o problema a tarii, a intregii societatii, si nu numai a BNR", a spus Adrian Vasilescu.

Referitor la raportul unei banci straine in care se preciza ca Romania va adera la zona euro in 2026, Adrian Vasilescu a declarat ca "nu are de unde sa stie banca respectiva, oricit de mare este ea, cand va adera Romania la zona euro".

"Este posibil ca in doi sau trei ani, peisajul european sa se schimbe in totalitate si este posibil ca tot atunci zona euro sa aiba nevoie de Romania tot asa cum Uniunea Europeana a avut nevoie de Romania la un moment dat si a intrat in 2007, desi foarte putine erau vocile care chiar credeau ca va intra in 2007", a adaugat consilierul guvernatorului BNR. 

NewsIn