Romania va implementa un sistem integrat de management al deseurilor in toate judetele, pana in 2015

Data publicarii: 13-04-2011 | Mediu



Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat marti ca spera ca, din banii de la Uniunea Europeana, Romania sa aiba implementat un sistem integrat de management al deseurilor in toate judetele, pana in anul 2015.

"Deoarece sunt prevazute reglementari menite sa asigure protectia mediului, legea instituie obligatia de a trata deseurile intr-o maniera care sa nu aiba efecte negative asupra acestuia si a sanatatii populatiei, prin incurajarea punerii in aplicare a ierarhiei deseurilor si reducerea consumului de resurse. Speram ca, pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare, legea sa fie deja gata de implementare. Am inchis pana acum 137 de depozite neconforme si mai trebuie sa inchidem alte 100. Sper ca din banii de la UE, pana in anul 2015 sa avem implementat, in toate judetele, Sistemul Integrat de Management al Deseurilor", a spus Borbely.

Ministrul Mediului si Padurilor a precizat totodata ca exista contracte incheiate, dar ca responsabilitatea implementarii acestui sistem sta exclusiv la autoritatile locale. "Ei fac licitatiile, ei implementeaza.Vreau sa reamintesc ca suntem primii in Europa la numarul de contracte semnate. Numai in ultimele doua luni am semnat contracte de peste 800 milioane de euro, si suntem deja, din acest punct de vedere, in 2012", a subliniat ministrul Mediului si Padurilor.      

In ceea ce priveste legislatia din domeniul deseurilor, Laszlo Borbely a precizat ca prin noua Lege a Deseurilor, a modificat normele in ceea ce priveste DEEE-urile si a eliminat buyback-ul.

"Acum sunt reguli mult mai clare. Mai e de discutat despre taxa de depozitare. In acest domeniu pot spune ca la nivelul UE aceasta taxa este de patru ori mai mare si va trebui sa avem si noi o politica privind aceasta taxa. Fondurile colectate din aceasta pot fi utilizate, de exemplu,  pentru a putea decontamina siturile  cu probleme. La noi, autoritatile trebuie sa ajunga la o intelegere cu operatorii locali. In termeni concreti ai economiei de piata, autoritatile si operatorii trebuie sa fie mai maleabili. E anormal sa ai cinci celule pentru depozitare si trei sa stea goale pentru ca primaria nu se intelege cu operatorul local", a mentionat Borbely.

Ministrul Mediului si Padurilor a mai spus ca anul trecut au fost acordate prin AFM fonduri pentru proiecte verzi de peste un miliard de euro. "Si anul acesta vom aloca bani pentru acest tip de investitii, in care se incadreaza proiectele privind energiile regenerabile, programele Rabla si Casa Verde dar si cele privind decontaminarile de bataluri si situri, sau proiectele privind prevenirea si apararea impotriva  inundatiilor", a adaugat ministrul Laszlo Borbely.

In vederea transpunerii Directivei 98/ 2008 in legislatia nationala, la initiativa Ministerului Mediului si Padurilor, in data de 6 aprilie, Guvernul Romaniei a adoptat Legea privind regimul deseurilor. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: