Laszlo Borbely: Romania nu-si permite sa plateasca sanctiuni pentru depasirea valorilor de praf

Data publicarii: 13-04-2011 | Mediu



Romania nu este la ora actuala in situatia de a plati sanctiuni pentru ca s-au depasit valorile de praf, in 2010 cele mai poluate localitati fiind Bucuresti, Tg. Jiu, Rovinari, Suceava si Timisoara, a declarat, miercuri, in cadrul unei videoconferinte, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor.

'In momentul de fata, Romania nu este in situatia in care sa plateasca pentru ca s-au depasit valorile de praf. Trebuie sa vedem cum putem sa reducem acesti parametri, dupa care poate urma forma de contencios la Curtea de Justitie, daca nu ne achitam de sarcini. In 2010, din datele pe care le avem, s-au depasit limitele admise in Bucuresti, Tg. Jiu, Rovinari, Suceava si Timisoara. Sursele de poluare au fost, printre altele: traficul rutier, incalzire rezidentiala, etc', a afirmat Borbely. 

Comisia Europeana a anuntat, saptamana trecuta, trimiterea unui aviz motivat Romaniei, a doua etapa din cadrul procedurii de incalcare a dreptului comunitar (infringement), pentru nerespectarea normelor cu privire la calitatea aerului, mai concret fiind vorba despre normele referitoare la concentratia particulelor in suspensie PM10. 

Tara noastra dispune de un termen de 60 de zile pentru a se conforma, iar in absenta unui raspuns satisfacator executivul UE se poate adresa Curtii Europene de Justitie (CEJ). 

Particulele in suspensie PM10 sunt in principal prezente in emisiile poluante din industrie, traficul rutier si incalzirea locuintelor. Ele pot cauza astm, probleme cardiovasculare, cancer pulmonar si chiar deces prematur.

Sursa:  AGERPRES