Nivelul radioactivitatii in Romania este in limite normale, spun oficialii guvernamentali

Data publicarii: 14-04-2011 | Diverse



Subiectul radioactivitatii in Romania a fost analizat in sedinta de miercuri a Guvernului, responsabilii guvernamentali afirmand ca nivelul radioactivitatii nu este unul care sa dea motive de ingrijorare, incadrandu-se in limitele radioactivitatii naturale.

Directorul Institutului de Fizica Nucleara de la Magurele, Nicolae Zamfir a declarat ca l-a informat pe primul-ministru ca analizele facute la institutut nu arata depasiri ale limitelor radioactivitatii naturale. "Am aratat ca monitorizarea pe care o facem la institutul de la Magurele nu a aratat nicio crestere a radioactivitatii in aceasta perioada", a spus Zamfir, adaugand ca fluctuatiile radiatiilor sunt in limita fondului natural de radioactivitate, care este oricum de peste 100 de ori mai mare decat radioactivitatea detectata in probele de apa si lapte care au intrat in atentia mass-media.

Zamfir a spus ca nu exista vreo masuratoare stiintifica ce ar putea justifica temeri legate de cresterea nivelului de iod radioactiv in Romania. "Daca ar fi crescut valorile masurate la suprafata peste valorile normale, ar fi fost alertate CNCAN, Guvernul, dar nu a existat niciun indiciu de crestere a radioactivitatii la suprafata pamantului. Valoarea detectata este de 600 de ori mai mica decat valoarea permisa in apa de baut. Daca ar fi fost de 600 de ori mai mare, tot nu ar fi fost niciun pericol", a afirmat directorul Institutului de Fizica Nucleara.

Zamfir a precizat ca nici raportul prezentat primului-ministru de catre ministrul Mediului sau de catre presedintele ANSVSA nu au semnalat vreun pericol pentru sanatatea populatia din punctul de vedere al cresterii radioactivitatii. "Guvernul a cerut ca, daca valorile cresc si se ajunge spre limita permisa, sa anuntam autoritatile", a conchis Zamfir.

Si specialistii Institutului National pentru Sanatate Publica au confirmat marti ca urmele de iod radioactiv depistat in probele de lapte si de apa de ploaie din zona Slanic Prahova nu pun in pericol sanatatea populatiei, valorile descoperite fiind cu mult mai mici decat cele admise.

Potrivit specialistilor, dupa interpretarea datelor transmise de catre Agentia pentru Protectia Mediului si cercetatorii de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", s-a ajuns la concluzia ca valoarea descoperita a fost de 5,2 Bq/l.

"Pentru Iod 131, concentratiile maxim admise in laptele de consum pentru populatie, sunt de 300 Bq/l pentru adulti si 100 Bq/l pentru copii si sugari", au precizat, marti, reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Autoritatile japoneze au reevaluat, marti, gradul de severitate al crizei nucleare din tara, punand-o la acelasi nivel ca dezastrul de la Cernobil, din 1986.

Decizia de a creste gradul de severitate de la cinci la sapte a avut la baza nivelul radiatiilor masurat la centrala nucleara Fukushima I, a anuntat un oficial din Comisia japoneza pentru siguranta nucleara la postul de televiziune NHK, citat de BBC News. El a precizat ca este vorba de o evaluare preliminara si va trebui confirmata de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA). Nivelul sapte inseamna un "accident major" cu "consecinte mai ample" decat nivelul precedent, potrivit autoritatilor. 

NewsIn