Constructiile de pe litoral ridicate pe baza unor autorizatii ilegale vor fi demolate

Data publicarii: 14-04-2011 | Turism



Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea a anuntat miercuri ca a fost modificata Legea 597/2001, astfel incat constructiile din preajma coastei Marii Negre care au fost ridicate pe baza unor autorizatii emise ilegal de catre primarii vor putea fi demolate.

Elena Udrea a precizat ca ultimele 11 edificii construite fara autorizatie pe litoral au fost demolate saptamana trecuta si ca Ministerul Dezvolatrii Regionale si Turismului isi propune sa treaca si la demolarea celor care au autorizatie, insa fara ca autorizatiile sa fi respectat conditiile de legalitate. "Au ramas constructiile edificate cu autorizatie de construire, desi exista legea 597/2001, legea privind unele masuri de protectie si autorizare a constructiilor in zona de coasta a Marii Negre care interzicea expres orice constructie in limita a 300 de metri liniari de la linia valului inspre mal. Cu toate acestea, din 2001 pana in 2011 autoritatile locale au continuat sa autorizeze lucrari de constructie chiar in acest perimetru", a declarat Udrea, dupa sedinta de Guvern de miercuri.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a spus ca acest lucru a fost posibil datorita faptului ca sanctiunile pentru autorizarea ilegala de catre autoritatile locale au fost doar niste amenzi modice, care nu au constituit un motiv serios de descurajare a acestor practici. In consecinta, Guvernul a modificat legea, astfel incat respectivele imobile, construite dupa 2001, sa poata fi demolate. "Pentru toate constructiile care sunt in orice stadiu de executie si pentru cele care ar urma sa se autorizeze in mod ilegal de acum incolo sanctiunea pe care noi o introducem este demolarea respectivelor constructii (...) De asemenea, autorizatia de construire emisa cu incalcarea prezentei legi, asa cum este ea modificata, se specifica acum ca este nula de drept. Ea practic era nula de drept si inainte pentru ca odata emisa o autorizatie cu incalcarea legii sigur ca autorizatia este nula, insa asa cum spuneam sanctiunea fiind doar o amenda modica si-au permis primarii sa emita astfel de autorizatii, iar beneficiarii constructiilor au spus "multumesc" si au ocupat litoralul", a afirmat Udrea.

MDRT se va implica direct in demolari, desi acesta este o atributie a primariilor, dar Udrea sustine ca autorizarea ilegala a fost permisa tot de catre primari. "Sigur, pe litoral nu putem avea incredere in faptul ca primarii din statiunile de pe litoral pun in aplicare legea si ca dovada ca lucrul acesta nu s-a intamplat, ei sunt cei care au autorizat in mod ilegal constructii in zona plajelor", a conchis ministrul Elena Udrea. 

NewsIn