Emil Boc: Nu mai putem accepta pierderea planificata a banilor publici prin companiile nationale

Data publicarii: 15-04-2011 | Politica



Premierul Emil Boc a afirmat joi, la Pitesti, ca pierderile inregistrate la buget prin companiile de stat nu mai pot fi acceptate, in urmatoarele luni urmand sa se decida care companii sunt viabile si care nu, iar cele neperformante sa fie sa fie restructurate sau inchise.

"Ce inseamna de fapt acest datorii? Inseamna un furt, in fiecare zi, din buzunarele fiecarui cetatean. Aceste companii care lucreaza pe pierderi inseamna ca in fiecare zi le finantam cu bani din bugetul national, adica din taxele si impozitele pe care le platesc romanii. (...) Pana la sfarsitul lunii aprilie cele mai importante companii de stat vor avea un program prin care vom sti daca sunt viabile si merg mai departe, sau nu sunt viabile si se restructureaza, daca au sanse de viitor, sau se privatizeaza sau se lichideaza. Nu mai putem accepta pierderea planificata a banilor publici prin companiile nationale", a spus Emil Boc in cadrul unei intalniri cu oamenii de afaceri din Arges. 

Premierul a adaugat ca in cazul companiilor de stat viabile se va opta pentru un management privat, eliminandu-se astfel ingerinta factorului politic in deciziile economice. 

"Companiile performante trebuie sa aiba un management privat, acolo este solutia, nu solutia politica, si vom merge pe privatizarea managementului la companiile fundamentale ale statului. Cele care astazi nu functioneaza, fie se redreseaza printr-un program foarte coerent de reducere a cheltuielilor, fie se privatizeaza, fie gasesc o solutie de a nu mai functiona, pentru ca, repet, inseamna scurgere de resurse publice. Acest proces va avea loc pana la sfarsitul lunii iulie, prima etapa fiind sfarsitul lui aprilie pentru marile companii de stat", a precizat Emil Boc. 

O alta masura avuta in vedere de Guvern in viitorul apropiat este vinderea unor pachete minoritare de actiuni detinute de stat la unele companii, toate tranzactiile urmand sa fie facute pe bursa. 

"Se pot vinde pachete minoritare, dar pe bursa, transparent, nu prin negocieri si smecherii. Veti vedea cand se vor vinde cele 9,84 procente din Petrom, pe bursa si nu prin negociere directa, iar daca s-au luat 600 de milioane de dolari la privatizarea Petrom, va asigur ca acum vom lua mai mult pe 9,84%. Pentru ca privatizarea Petrom a fost una dintre cele mai neinspirate si paguboase afaceri pe cere statul roman le-a facut vreodata, iar fiecare roman le resimte astazi in pretul carburantului pe care il plateste la pompa", a mai spus primul ministru. 

Premierul Emil Boc a participat, joi, la o intalnire cu reprezentantii mediului de afaceri din judetul Arges, in cadrul careia a facut o prezentare a reformelor din ultimii ani, a impactului economic al acestora, precum si a prioritatilor de viitor. La discutiile cu oamenii de afaceri argeseni au mai fost prezenti ministrii Elena Udrea, Gheorghe Ialomitianu si Traian Igas, precum si mai multi parlamentari ai Partidului Democrat Liberal (PDL). Intalnirea, organizata la initiativa organizatiei judetene a PDL si Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOA) Arges, a avut ca scop analiza situatiei economice actuale, dar si preluarea unor propuneri formulate de reprezentantii mediului de afaceri. 

Sursa: AGERPRES