Zece proiecte pentru Romania. Propunerea investitorilor straini pentru repornirea economiei costa 23 de miliarde de euro

Data publicarii: 15-04-2011 | Economie

Cele zece mari proiecte de infrastructura cu care investitorii straini din Romania vor sa reporneasca economia locala se pot face fara a goli bugetul statului. Ba chiar vor genera venituri la buget de 8,9 miliarde de euro si aproape jumatate de milion de noi locuri de munca, in urmatorii cinci ani, potrivit calculelor Consiliului Investitorilor Straini (CIS). Nu este vorba de proiecte irealizabile, pentru ca o parte dintre ele sunt deja demarate.

Ce proiecte propune CIS

Pe lista de zece prioritati de investitii intocmita de companiile membre ale CIS - ale caror afaceri cumulate reprezinta aproximativ o treime din produsul intern brut (PIB) al Romaniei - figureaza proiecte din domeniul infrastructurii de transport, din energie si agricultura, dar si organizarea unui eveniment sportiv de anvergura.

  •  Autostrada Nadlac-Sibiu, parte a coridorului IV, este prima propunere a companiilor membre ale CIS. Mai exact, este vorba de patru tronsoane - Nadlac - Arad, Timisoara - Lugoj, Lugoj - Deva, Orastie - Sibiu, care insumeaza 183 de kilometri de autostrada.
  •  Autostrada Bucuresti-Brasov este al doilea proiect propus de CIS, care deocamdata stagneaza.
  •  Dezvoltarea infrastructurii rutiere si de cai ferate pe ruta Craiova -Bucuresti si a portului Constanta. 
  •  Hidrocentrala Tarnita-Lapustesti, unul dintre cele mai mari proiecte energetice ale Romaniei, necesita o investitie de 1,3 miliarde euro