Romania a avut in martie cea mai mare inflatie anuala din UE, de 8%

Data publicarii: 15-04-2011 | Economie



Romania a inregistrat in martie o rata anuala a inflatiei de 8%, cea mai mare din Uniunea Europeana (UE), in conditiile in care media la nivelul blocului comunitar a fost de 3,1%, arata datele publicate vineri de Eurostat.

Pe urmatoarele locuri intre tarile cu o inflatie ridicata s-au clasat Estonia, cu 5,1%, Bulgaria si Ungaria, ambele cu 4,6%, potrivit datelor biroului european de statistica.

Cele mai mici rate anuale ale inflatiei s-au inregistrat in Irlanda (1,2%), Suedia (1,4%) si Cehia (1,9%).

Romania s-a clasat pe prima pozitie in UE si dupa cresterea medie a inflatiei din intervalul aprilie 2010 - martie 2011 fata de precedentele 12 luni - indicator care determina stabilitatea preturilor in rapoartele de convergenta ale Comisiei Europene catre Consiliul European. Astfel, inflatia din Romania a fost de 6,8%, urmata de Grecia cu 5% si Ungaria, cu 4,3%, conform datelor Eurostat.

In zona euro, inflatia anuala a crescut de la 2,4% in februarie la 2,7% in martie, iar in blocul comunitar, rata anuala a inflatiei a ajuns la 3,1%, de la 2,9% in februarie

Institutul National de Statistica a anuntat pe 11 aprilie ca preturile de consum din Romania au crescut in martie in medie cu 8,01% fata de nivelul din martie 2010. 

NewsIn