Min. Economiei va privatiza managementul la un sfert din companiile din subordine

Data publicarii: 18-04-2011 | Afaceri



Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a anunţat că va publica, în câteva zile, anunţul de licitaţie pentru privatizarea managementului la un sfert din companiile aflate în subordinea sa, fără a nominaliza aceste companii.

Astfel, potrivit unui comunicat transmis duminică, MECMA a derulat mai multe proiecte de evaluare asupra impactului privatizării managementului, iar în urmă cu câteva zile s-a încheiat şi evaluarea „Functional Review” efectuată de Banca Mondială la Ministerul Economiei, care, de asemenea, recomandă implementarea măsurilor pentru privatizarea managementului la unele companii aflate în subordinea ministerului.

Totodată, în prezent se derulează ultimele evaluări pentru stabilirea exactă a companiilor care vor intra în acest program.

„Este o măsură pe care am anunţat-o din momentul în care am fost numit ministru. Sunt convins că un management privat la unele companii aflate în subordinea noastră va aduce rezultate economice şi mai bune şi va da încredere investitorilor interesaţi în proiectele majore pe care le are în vedere România în următoarea perioadă”, a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton.

MECMA are în subordine circa 100 de companii şi institute, printre care se află cele mai profitabile companii de stat din ţară, cum ar fi Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Electrica.

în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI, Executivul preciza că vrea reformarea radicală a întreprinderilor deţinute de stat, mai ales în sectoare cu indicatori de creştere îngrijorători ca energia şi transportul, considerând că, în ultimii ani, multe direcţii deţinute de stat au devenit poveri fiscale semnificative. De asemenea, calitatea serviciilor în multe sectoare trebuie îmbunătăţită. 

NewsIn