Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare va investi in acest an 116,5 mil. lei in uzina de apa grea

Data publicarii: 18-04-2011 | Mediu



Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu-Severin, care produce apa grea pentru cele doua reactoare nucleare din Cernavoda, si-a stabilit pentru acest an investitii de 116,5 milioane lei in uzina de apa grea si in CET Drobeta, potrivit furnizate la solicitarea NewsIn.

Investitiile vor fi directionate catre lucrari privind siguranta in exploatare a instalatiilor, lucrari pentru protectia mediului, securitatea muncii si situatii de urgenta, atat la uzina de apa grea, cat si la CET Drobeta, se arata in datele transmise de regie, la solicitarea Agentiei NewsIn.

Astfel, la uzina de apa grea vor fi modernizate echipamentele de automatizare, statiile electrice, transformatoarele, pompele si ventilatoarele, iar turnul de racire va fi reabilitat. Totodata, va fi amenajat un nou batal de namol si un dispozitiv de difuzie si vor fi amplasate un sistem de alarmare chimica si camere de supraveghere la usile de acces in depozitele de apa grea.

In ceea ce priveste CET Drobeta, vor fi instalate electrofiltre la cazanul 6 de 420 t/h pe lignit pentru limitarea emisiilor de praf la cosul de fum si vor fi modernizate statiile electrice de 6 kV. In plus, se construieste o instalatie de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii si se extinde si suprainalta depozitul de zgura si cenusa. De asemenea, va fi instalat un sistem de supraveghere video a instalatiilor din zona stivelor de carbune si a estacadelor si vor fi modernizate alimentarile cu apa pentru stingerea incendiului a hidrantilor.

RAAN a avut anul trecut un profit net de 2,13 milioane lei, aproape dublu fata de profitul net din 2009, de 1,08 milioane lei, insa veniturile totale au scazut cu 4% anul trecut, de la 845,52 milioane lei in 2009, la 811,81 milioane lei in 2010.

De asemenea, RAAN si-a planificat pentru acest an un profit net de 1,89 milioane lei, mai mic cu peste 11% fata de cel din 2010, de 2,13 milioane lei, precum si venituri totale in scadere usoara, de 807,43 milioane lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli al regiei aprobat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial din 7 aprilie.

RAAN se afla sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si are sediul in orasul Drobeta Turnu Severin. Regia are ca obiect principal de activitate producerea apei grele si a produselor conexe, producerea de energie electrica si termica pentru folosinta industriala si casnica, precum si activitati de inginerie tehnologica pentru obiective nucleare si cercetari in domeniul nuclear, avand in componenta sucursale de producere a apei grele, a energiei electrice si termice, de inginerie tehnologica pentru obiective nucleare si de cercetari nucleare.

RAAN are totodata patru sucursale: termocentrala Romag-Termo, fabrica de apa grea Romag-Prod, Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti si SITON (Sucursala de Inginerie Tehnologica pentru Obiective Nucleare). 

NewsIn