Guvernul Boc isi asuma luni raspunderea pe legea privind salariile profesorilor si Codul Social

Data publicarii: 18-04-2011 | Politica



Guvernul Boc isi asuma luni raspunderea pe legea care esaloneaza plata majorarilor salariale ale profesorilor obtinute in instanta si pe Codul Dialogului Social.

Amendamentele depuse de parlamentari la Codul Dialogului Social si la Legea salarizarii personalului didactic pentru anul 2011 vor fi analizate intr-o sedinta extraordinara a cabinetului Boc, sedinta ce va avea loc luni, de la ora 11,00. De la ora 16,00 premierul Emil Boc se prezinta in fata Camerelor reunite ale Legislativului pentru asumarea raspunderii pe actele normative, in doua sedinte succesive. Opozitia nu va participa la plenul reunit si nici nu va depune motiune de cenzura, deoarece considera procedura asumarii, in special pe cea privind salariile profesorilor, ilegala si neconstitutionala. De altfel, USL a anuntat ca va sesiza CCR, iar presedintele PSD Victor Ponta a amenintat ca va depune plangeri penale la adresa lui Emil Boc si a lui Traian Basescu, daca legea va fi adoptata, iar apoi promulgata.

Legea privind salariile profesorilor a fost adoptata de Guvern pentru a contracara deciziile judecatoresti prin care a fost dispusa reincadrarea dascalilor, incepand cu anul 2010, luand in considerare salariile de baza aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor cu 50%. Conform Guvernului, daca nu se adopta proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro in acest an. Boc a atras atentia ca, in situatia in care s-ar acorda banii necesari pentru acoperirea cresterii cu 50% a salariilor cadrelor didactice, s-ar rata nu numai tinta de deficit stabilita cu forurile internationale, dar si posibilitatea revenirii, in 2012, a salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea taierilor din 2010, precum si eventuala scadere a CAS-ului preconizata pentru a doua parte a anului 2011. El a mentionat ca, pentru a se face rost de banii pe care Guvernul nu-i are pentru majorarea salariilor cadrelor didactice, atunci fie este nevoie de a se taia din anumite cheltuieli, fie sa fie disponibilizati alti bugetari.

Boc a precizat ca actul normativ pregatit de Guvern nu plafoneaza salariile profesorilor, ci doar esaloneaza plata drepturilor pentru anul 2012, fiind afectati de acesta doar profesorii care s-au reincadrat cu salarii majorate cu 50%, adica aproximativ 5% din cazuri.  "Noi nu plafonam salariile. Sentintele judecatoresti, care tin de trecut si care au fost obtinute, se vor respecta, se vor reesalona acele drepturi si vor fi platite conform legilor in vigoare, in baza ordonantei 71, in functie de modul cand s-au pronuntat sentintele, ele se vor plati in anii urmatori (...) Drepturile salariale obtinute in instante si prin sentinte sunt pusi deoparte si se dau in functie de resursele economice ale tarii. Sentintele judecatoresti trebuie respectate, nu se discuta. Vor fi esalonate, asa cum sunt esalonate si drepturile magistratilor", a explicat premierul.

"Incepand cu anul 2012, prin legea bugetului pe 2012, se va stabili cat si cum se vor reesalona aceste drepturi salariale, in functie de sentintele judecatoresti. Dupa ce se va face inventarul tuturor sentintelor judecatoresti si vom sti exact despre ce cuantum este vorba, ne vom uita la ce alte obligatii salariale mai are statul de achitat pentru trecut, vom vedea care sunt banii pe care-i are la dispozitie Romania pentru 2012, 2013 si 2014, potrivit strategiei fiscale si atunci vor fi dati", a mai sublinat seful Executivului. 

Legea privindu-i pe profesori a  intampinat o opozitie puternica din partea USL si a sindicatelor.

Liderul PNL, Crin Antonescu a declarat saptamana trecuta ca Guvernul a ajuns la cea de-a 13-a angajare de raspundere odata cu legile Codului de Dialog Social , fapt catalogat "dincolo de orice limita acceptabila intr-un stat democratic" Si care intra deja "intr-un registru ridicol". Liberalul a precizat ca legile pe care isi asuma Boc raspunderea vor fi abrogate de o viitoare guvernare USL. "Imediat ce vom veni la putere, aceste legi vor fi abrogate Si inlocuite cu legi in mod democratic discutate pe baza dialogului social, cu cei care sunt afectati de aceste legi. Domnul Boc va putea sa mai asume inca 50 legi, trebuie sa Stie toata lumea ca toate aceste legi vor fi abrogate cand USL va veni la putere", a anuntat Antonescu. 

Actul normativ a starnit si critici interne in PDL la adresa ministrului de resort, Daniel Funeriu. Astfel, dupa ce Guvernul a anuntat ca isi va asuma raspunderea pe aceasta lege, mai multi deputati PDL l-au criticat in lipsa  intr-o Sedinta de grup la care a participat premierul Emil Boc. In plus, unii democrat-liberali i-au cerut demisia acestuia. Funeriu a replicat ca demisia se da cand nu sunt rezolvate problemele, ceea ce nu este cazul, si si-a aratat disponibilitatea de a discuta cu parlamentarii, inclusiv ai opozitiei, problemele din sistem.

Cat priveste Codul Social, acesta cuprinde un set de acte normative precum: Legea dialogului social, Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea conflictelor colective de munca, Legea contractelor colective de munca si Legea de organizare a Consiliului Economic si Social.

Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botis a sustinut ca noul Cod al Dialogului Social pe care Guvernul isi va angaja raspunderea va determina translatia puterii sindicatelor de la nivelul confederatiilor la cel al liderilor sindicali de sector. Botis a afirmat ca noua legislatie a dialogului social concentrata intr-un singur normativ nu stirbeste puterea sindicatelor in sine, ci o transfera in randul liderilor sindicali aflati pana acum in linia a doua si a treia a luptei sindicale. "Nu iau din puterea sindicatelor, ci le intaresc. Intr-adevar le slabesc pozitiile liderilor de rang national pentru ca pierd obiectul muncii care era legat de semnarea contractului colectiv de munca la nivel national, dar liderii sectoriali vor avea de castigat si vor fi mult mai apropiati de membrii de sindicat. Reforma va crea sindicate si patronate puternice", a declarat ministrul Muncii.  Potrivit noilor prevederi, se desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national si se semneaza contracte colective sectoriale doar la nivel de ramura.

De asemenea, prin noul Cod, Guvernul se va retrage din CES, locurile sale urmand a fi cedate organizatiilor societatii civile. In plus, este infiintat un consiliu national tripartit pentru dialogul social care are un rol consultativ, este coordonat de premier si in el se vor regasi reprezentanti ai patronatelor, ai sindicatelor si din mediul financiar-bancar. In ceea ce priveste conflictele de munca, a fost infiintata inca o instanta de mediere prin crearea unui oficiu de mediere si arbitraj.

Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului sa-si retraga proiectul de lege.

Guvernul Boc si-a asumat raspunderea ultima oara pe 8 martie, pe Codul Muncii. Opozitia a depus motiune de cenzura, dar aceasta a fost respinsa pe 16 martie, intrunind 212 voturi "pentru", patru "impotriva", in timp ce doua voturi au fost anulate.

De cand este premier, Boc si-a asumat raspunderea pe Codul Civil si Codul Penal, pe pachetul de legi privind reorganizarea institutiilor publice, legea-cadru privind salarizarea bugetarilor, Legea Educatiei, Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, pe proiectul de lege privind aplicarea Legii salarizarii unitare in anul 2011, dar si pe Codul Muncii. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: