Curtea de Apel Bucuresti a respins irevocabil cererea Hidroelectrica de infiintare a Hidroenergetica

Data publicarii: Astazi, 18-04-2011 | Afaceri



Curtea de Apel Bucuresti a respins, in 14 aprilie, recursul formulat de societatea Hidroelectrica impotriva hotararii pronuntate de Tribunalul Bucuresti in dosarul nr. 49977/3/2010,ramanand astfel irevocabila respingerea inregistrarii Proiectului de constituire a companiei nationale Hidroenergetica.

In decembrie 2010, la solicitarea salariatilor din Hidroelectrica, Tribunalul Bucuresti declarase nelegal Proiectul de divizare a Hidroelectrica si de fuziune in vederea constituirii  CN Hidroenergetica, apreciind ca fuziunea societatilor din energie, concomitent cu divizarea Hidroelectrica, nu poate avea loc.

Anterior pronuntarii Curtii de Apel asupra recursului inaintat de Hidroelectrica, in luna martie 2011, instanta a decis in mod irevocabil ca nu poate fi inregistrat nici Proiectul de fuziune in vederea constituirii CN Electra.

"La acel moment, Ministerul Economiei, care prin societatile implicate a platit sume cel putin exagerate pentru intocmirea proiectelor si pentru sustinerea lor in instanta, a declarat public ca va solicita anularea hotararii irevocabile a Curtii de Apel Bucuresti, invocand o greseala materiala. Noua hotarare a Curtii de Apel confirma ca nu a fost vorba de o eroare materiala, asa cum pretindea Ministerul, care refuza sa inteleaga si sa accepte efectele deciziilor puterii judecatoresti", se arata intr-un comunicat transmis duminica de Federatia Sindicala a Hidroelectrica, Hidrosind.

Potrivit Hidrosind, in deciziile pronuntate, instantele de judecata au impartasit criticile sindicatelor cu  privire  la nelegalitatea proiectelor atat in ceea ce priveste nerespectarea dispozitiilor imperative ale legii societatilor comerciale, prin prisma incercarii nelegale a Guvernului de a diviza Hidroelectrica concomitent cu infiintarea prin proceduri de fuziune a doua noi companii, cat si in ceea ce priveste neevidentierea corecta, in continutul proiectelor, a elementelor de activ si pasiv ce ar fi urmat sa compuna patrimoniul celor doua noi societati.

"In atare situatie, cele doua mari companii energetice propuse de actualul guvern nu vor mai lua fiinta, actualul proiect de restructurare a sistemului energetic fiind irevocabil desfiintat", se mai arata in comunicat.

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri preciza, in 24 martie, ca va continua demersurile pentru infiintarea companiei Electra, apreciind ca decizia Curtii de Apel Bucuresti, prin care constituirea Electra era respinsa, nu duce la blocarea proiectului.

Totodata, Tudor Serban, consilierul personal al ministrului Economiei, Ion Ariton, declara la 23 februarie, ca este posibil ca Electra si Hidroenergetica sa nu se mai infiinteze, intrebat fiind daca proiectul celor doua companii energetice nationale se va mai realiza.

"Este posibil sa se infiinteze, este posibil sa nu se infiinteze. Scenariul optimist este sa fie un sistem energetic functional, in niste limite tehnice bune, la niste preturi si tarife suportabile de catre populatie si economie, suficient pentru Rominia si care sa-i asigure siguranta si securitatea nationala. Restul sunt povesti. Companiile au si ele un rol dar nu este nici esential nici cel mai important", spunea atunci Tudor Serban.

Termenul initial de punere in functiune al celor doua mari companii energetice fusese anuntat de autoritati pentru 1 iulie 2010, iar ulterior a fost amanat pentru 1 ianuarie 2011.

Electra SA urma sa fie formata din complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, SH Ramnicu Valcea, SH Sibiu, SH Targu Jiu, sucursale (fara personalitate juridica) din structura Hidroelectrica, filiala Hidroserv Ramnicu Valcea, din structura Hidroelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO).

Hidroenergetica urma sa fie alcatuita din Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursale din structura Termoelectrica (S.E. Paroseni si Termoserv Paroseni), sucursale din structura Hidroelectrica (SH Bistrita, SH Buzau, SH Cluj, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Oradea, SH Sebes si SH Slatina), filiale ale Hidroelectrica (Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes, Hidroserv Hateg si Hidroserv Cluj), parte din Compania Nationala a Huilei dupa restructurare. 

NewsIn