Prima Casa 4, diponibila doar la cateva banci. Vezi aici de ce

Data publicarii: 18-04-2011 | Finante-Banci



Guvernul a insistat sa mentina in varianta noua a programului Prima Casa toate conditiile initiale, inclusiv cea privind solicitarea unui avans de 5% din valoarea creditului, chiar daca numai jumatate din imprumut va fi garantat de stat.

In cazul acoperirii integrale a riscului prin garantie suverana, bancile nu mai erau obligate sa respecte prevederile din normele interne referitoare la avansul minim pentru creditele acordate populatiei.

Pentru o garantie a statului de numai 50% din valoare, institutiile de credit vor aplica, insa, pentru jumatate din imprumut regulile de avans din normele interne aprobate de BNR.

Astfel, pentru a solicita un avans de numai 5%, o banca ar trebui sa aiba prin norme posibilitatea de a practica un avans de 10% din total imprumut.

Multe institutii de credit au fost obligate insa de banca centrala sa practice un avans minim la creditele pentru populatie mai mare de 10%, cel mai des de 15%.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, spune insa ca bancile comerciale care au avut aprobat prin norme un avans minim de peste 10% si vor sa participe la noul program Prima Casa pot solicita bancii centrale modificarea normelor interne.

Continuarea in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: