Cum a fost inselata Unicredit cu 2,7 mil. euro. Credit de milioane pe un teren de 2.000 euro

Data publicarii: 18-04-2011 | Finante-Banci


Printre persoanele implicate se afla si Marian Constantinof, fostul finantator al echipei de fotbal Farul Constanta.

Marian Constantinof, Iulian Bogdan Neacsu Cirstina si Ion Hondaru au dat un tun de aproape 2,7 milioane de euro bancii UniCredit. Ei au fost sprijiniti de un expert-evaluator, Corneliu Schiopu, si un fost personaj care a lucrat in interiorul bancii, Radu Alexandru Luca, in prezent patronul firmei Luca Finance Management SRL. Toti acestia au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, sub acuzatia de de inselaciune cu consecinte deosebit de grave. Procesul lor va incepe pe 5 mai la Tribunalul Bucuresti.

Omul de afaceri Marian Constantinof a fost pentru o perioada de timp finantatorul echipei de fotbal Farul Constanta. Potrivit datelor din Monitorul Oficial, Iulian Neacsu Cirstina a fost asociat cu Constantinof in firma Nemar Building, societate implicata intr-o controversata afacere cu Posta Romana. Presa a scris ca Nemar Building ar fi furnizat hartie de 500.000 de euro catre Fabrica de Timbre, o sucursala a Postei Romane, dar hartia nu a ajuns niciodata la destinatarul din acte.

Metoda ingenioasa de fraudare

Potrivit informatiilor RL, principalii beneficiari ai afacerii au fost Marian Constantinof si Iulian Neacsu Cirstina. Ion Hondaru, trimis si el in judecata, este cel care detine terenul care a fost pus drept garantie la banca. Proprietatea sa este situata, potrivit publicatiei de vanzare din septembrie 2010 a executorului bancar Adrian Ovidiu Toader, pe str. Drumul Malul Mieirii nr. 24-28, sector 3, suprafata fiind 5.400 mp. Sursele RL spun insa ca terenul nu poate fi folosit la nimic, deci valoarea sa este extrem de mica. De altfel, potrivit raportului de evaluare a terenului comandat ulterior de UniCredit, valoarea celor 5.400 mp este de 2.430 euro. "Evaluatorul Schiopu a scris insa in acte ca terenul ar face undeva aproape de patru milioane de euro. De aia banca a aprobat un credit de 2.672.175 de euro. Supraevaluarea a fost posibila cu complicitatea lui Schiopu," au explicat sursele RL. Potrivit acestora, cei implicati au mutat indicatorul strazii Drumul Malul Mieirii intr-o zona mai centrala din punct de vedere imobiliar. "In dosarul care trebuia prezentat bancii era nevoie sa apara si imagini cu terenul pus garantie. Ori daca se fotografia terenul real, care era plin si de stalpi de curent electric, banca nu ar fi aprobat nici un credit", au mai spus sursele.

Integral in Romania Libera