Erste: BNR va majora dobanda-cheie la 6,75% in prima jumatate din 2012

Data publicarii: 19-04-2011 | Finante-Banci



BNR va trece anul viitor la majorarea dobanzii de politica monetara, urmand sa o creasca din doi pasi de cate un sfert de punct procentual, pana la 6,75% la jumatatea lui 2012, anticipeaza analistii Erste Group. Banca centrala ar putea decide sa contrabalanseze astfel efectele unor masuri fiscale potential populiste specifice anului electoral 2012, cu alegeri locale si parlamentare.

In acelasi timp, analistii grupului austriac care controleaza BCR apreciaza ca BNR probabil va rata in continuare tintele de inflatie timp de mai multi ani din cauza majorarilor graduale ale preturilor administrate la gaze, electricitate si transport public angajate implicit prin acordul cu FMI si UE care prevede indicatori de performanta pentru companiile de stat.

De aproape un an BNR mentine dobanda-cheie la nivelul de 6,25% pe an. Pe piata monetara, dobanzile pe termen scurt au coborat din nou cu mult sub dobanda de politica monetara, chiar daca unii analisti anticipau inasprirea conditiilor de lichiditate pe masura cresterii inflatiei anuale la 8% in martie.

Integral in Ziarul Financiar