Totul despre referendumul din 19 iunie. Unde votezi, cum trebuie sa raspunzi, cati bani te costa si ce interese au politicienii

Data publicarii: 19-04-2011 | Actualitate



Bucurestenii sunt chemati pe 19 iunie, intr-o duminica, la referendum. Ei vor trebui sa raspunda prin "da" sau "nu" la 7 intrebari despre care multi au spus ca sunt "ciudate". Raspunsurile lor vor decide daca Bucurestiul va fi in continuare administrat de un primar general si 6 primari de sectoare, sau daca de acum incolo intregul oras va fi gestionat doar de primarul general. Prognoza meteo pentru duminica referendumului este una care incurajeaza prezenta la vot: zi calduroasa, cu soare. Costurile referendumului sunt estimate la peste 1 milion de euro, iar bucurestenii vor avea la dispozitie aproape 1.200 de sectii de votare. Chemarea la urne a fost decisa in urma disputelor dintre fortele politice. PDL are in lucru un proiect de lege care vizeaza trecerea intregii administratii - deci, implicit si a consistentului buget de 2,4 miliarde al Capitalei - intr-o singura mana, cea a primarului general. La polul opus, PSD si PNL doresc pastrarea actualei forme administrative.

Ambiguitatea intrebarilor, o problema

O controversa pe care a starnit-o referendumul consta in ambiguitatea intrebarilor. Comentand pe seama lor, sociologul Vasile Dancu a declarat ca intrebarile sunt "prost formultae" si "penibile". Dancu a afirmat, citat de hotnews.ro ca unele dintre ele sunt de tipul "Mananci calule ovaz?". Si sociologul Mirel Palada, directorul CCSB, i-a luat peste picior pe cei care au ales aceste intrebari. "Este ca in bancul cu intrebarea «Vrei apa plata sau apa cu bule? Raspunsul este DA»", a declarat Palada pentru hotnews.ro.

Ambigua este si intrebarea referitoare la curatenia din Bucuresti. Raspunsurile la intrebarea numarul 4 de la referendum - Sunteti multumti de curatenia din Bucuresti? - cu foarte mare greutate ar putea fi transformate intr-o propunere cu caracter administrativ, acesta fiind de fapt rostul unui referendum.

Cum raspunzi daca vrei primar de sector?

Cei care sustin sau nu actuala impartire administrativa a Capitalei, adica isi doresc sau nu ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general, iar sectorul in care locuiesc sa fie administrat de primarul sectorului respectiv, vor trebui sa fie foarte atenti ce raspunsuri dau la intrebarile 2 si 3. La intrebarea 2 - "Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o singura administratie?" - un raspuns afirmativ ar putea duce la o reorganizare administrativa a Capitalei, doar in masura in care raspundeti si cu NU la intrebarea 3 - "Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si 7 administratii?".

Integral in Puterea.ro