Pretul electricitatii se va dubla in urmatorii 7-8 ani, potrivit Asociatiei Furnizorilor de Energie

Data publicarii: 19-04-2011 | Diverse



Presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu, a declarat marti ca pretul energiei va creste cu 40-60 euro pe MWh in urmatorii sapte-opt ani, din cauza schemelor de sprijin pentru energiile regenerabile si cresterea eficientei energetice.

In prezent, pretul electricitatii din Romania este de circa 40 euro/MWh.

Potrivit oficialului AFEER, cresterea a fost estimata luand in calcul impactul pe care il vor avea schema privind incurajarea energiei regenerabile prin certificate verzi, acordarea de bonusuri pentru producatorii in cogenerare de inalta eficienta, precum si cresterea costurilor companiilor pentru achizitia certificatelor de emisii de dioxid de carbon.

De asemenea, directorul in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Radu Regman, a declarat pe 7 aprilie ca impactul energiei regenerabile in pretul de productie ar putea insemna o crestere de 5-7% in acest an, de 2,5 euro pe MWh, intrucat producatorii de energie din surse regenerabile primesc certificate verzi ca scheme de sprijin.   

Potrivit oficialului ANRE, pana in anul 2017, pretul de productie al energiei ar putea creste cu 33 de euro (cu 73%), de la 40-45 euro pe MWh in prezent.

De altfel, si directorul Departamentului Reglementare in domeniul Eficientei Energetice din ANRE, Zoltan Nagy-Bege, spunea la sfarsitul anului trecut ca energia electrica pentru consumatorul final s-ar putea scumpi cu 30% pana in 2017, din cauza faptului ca furnizorii de electricitate cumpara certificate verzi, iar proiectele pe energie regenerabila se vor inmulti.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti, a declarat pentru NewsIn ca, incepind de la 1 aprilie, in factura de electricitate a fost inclusa o noua taxa, pentru toti consumatorii, de 1,85 lei plus TVA la fiecare 100 KWh consumati.

NewsIn