Cresterea Euribor nu se va resimti imediat in costul creditelor noi, spun bancherii

Data publicarii: 19-04-2011 | Finante-Banci



Creditele in valuta nu se vor scumpi imediat ca urmare a cresterii indicatorului Euribor, pentru ca scaderea riscului de tara le permite bancilor sa se imprumute mai ieftin din strainatate. 

Scumpirea creditelor in valuta, anticipata in mod reflex de mai multi bancheri si analisti pe fondul cresterii cotatiei indicatorului Euribor (dobanda medie la care se imprumuta intre ele bancile de top din zona euro), ar putea sa mai intarzie, ultimele oferte aruncate pe piata dovedind ca bancile au de fapt spatiu pentru a reduce marjele de dobanda pe masura ce riscul de tara scade.

Nu in ultimul rand, bancherii nu pot ignora injumatatirea costului cu rezervele minime obligatorii la valuta, de la 40% in 2009 la 20% in prezent. "Asteptarile in ceea ce priveste dinamica ratelor dobanzii Euribor in acest an sunt de crestere a acesteia. In cazul Romaniei, prima de risc poate sa mai scada, compensand cresterea Euribor", considera Radu Topliceanu, director executiv aria clienti persoane fizice in cadrul Raiffeisen Bank.

Euribor la trei luni, indicatorul de care sunt legate dobanzile variabile la majoritatea creditelor in euro acordate de bancile locale, a ajuns la 1,33% pe an in sedinta de vineri, dublu fata de primavara lui 2010. La inceputul lunii aprilie, Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda-cheie la euro, la 1,25% pe an, intarind asteptarile pietelor privind tendinte de crestere a indicatorului Euribor.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: