Unde ne tinem banii: Numarul clientilor de fonduri mutuale a crescut de 2,5 ori in doi ani

Data publicarii: 19-04-2011 | Finante-Banci



Economiile romanilor au fost atrase de capacitatea fondurilor mutuale monetare de a obtine de la banci dobanzi mai mari decat inflatia si decat cele la depozite, in conditii de risc comparabile.

Fondurile mutuale monetare au atras 64% dintre cei 35.000 de noi investitori care au sporit, numai in ultimele 10 luni, randurile celor care prefera fondurile mutuale in locul bancilor. Fondurile monetare plaseaza aproape toti banii lor in depozite bancare pe toate termenele. Cei peste 115.000  de investitori care isi tin banii in fondurile monetare au acolo o avere de peste 3,3 miliarde de lei (817 mil. euro), potrivit ultimului raport al Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).

Cu o oferta de asemenea proportii, administratorii fondurilor monetare isi pot permite sa negocieze cu bancile dobanzi mai mari decat cele pe care le acestea le platesc "la ghiseu", chiar daca fac parte din acelasi grup bancar. Pe de alta parte, fondurile monetare au fost cele mai cautate si pentru ca investitorii isi pot retrage oricand banii, fara sa piarda nimic din randamentul plasamentului (echivalentul dobanzii). Totodata, faptul ca societatile de administrare fac parte din cele mai mari grupuri bancare din tara au conferit credibilitate performantelor fondurilor.

Integral pe Money.ro