Rompetrol va reduce productia, in cazul unei decizii de inghetare a preturilor la carburanti

Data publicarii: Astazi, 20-04-2011 | Economie



Directorul financiar al Grupului Rompetrol, Dmitry Grygoriev, a declarat, intr-un interviu pentru The Money Channel, ca societatea ar putea reduce productia daca statul va lua decizia de inghetare a preturilor la carburanti, iar Guvernul, daca vrea sa coboare pretul, ar trebui sa reduca taxele.

"Avem un pret de peste 120 de dolari pe baril, asadar costurile cu achizitiile sunt relativ ridicate. In ceea ce priveste pretul la pompa, acesta este definit de accize si de TVA, care au o pondere de aproximativ 60% in pret. Daca Guvernul ar vrea cu adevarat sa coboare pretul, atunci ar trebui sa reduca taxele. Este un lucru evident.  Si asta deoarece marjele noastre sunt atat de mici, incat genereaza numai 10-15%", sustine Dmitri Grigoryev.

Acesta precizat ca firma sa va incerca sa-si minimalizeze pierderile.

 "Operam intr-o economie de piata. Suntem in Uniunea Europeana. Nimeni nu poate sa blocheze sau sa impuna o limita la preturi, fiindca acest lucru ar depasi atributiile Guvernului. In aceste conditii de piata, nu ai accepta sa vinzi in pierdere, corect? Asadar, incerci sa micsorezi pierderea. In concluzie, am limita productia", a mai spus directorul financiar al Rompetrol.

Pe de alta parte, directorul general executiv al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat recent ca in cazul unei decizii de inghetare a preturilor la carburanti, compania se va conforma legislatiei si a precizat ca eventualele consecinte ale masurii vor urma dupa perioada expirarii respectivei interdictii.

Primul-ministru Emil Boc a anuntat saptamana trecuta ca Departamentul de Afaceri Europene si Consiliului Concurentei examineaza in ce masura este compatibila cu legislatia europeana aplicare prevederii legale privind inghetarea preturilor intr-un anumit sector, cum ar fi cel al carburantilor.

Boc a solicitat un punct de vedere asupra articolului din Legea concurentei ce da posibilitatea sa inghete preturile intr-un anumit sector timp de sase luni, in situatii exceptionale care pot duce la disfunctionalitati majore in economie.

Grupul Rompetrol, controlat de compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan, a avut in primul trimestru din acest an un profit net de 900.000 dolari, dupa trei ani de pierderi, iar cifra de afaceri a grupului a crescut in primele trei luni cu 29%, la 2,038 miliarde dolari.

De asemenea, cifra de afaceri a fost de 2,038 miliarde dolari, in crestere cu 29% fata de perioada similara a anului trecut (1,580 miliarde dolari in T1 din 2010), iar profitul operational (EBITDA) de 47,5 milioane dolari, fata de un rezultat negativ de 7,5 milioane dolari in perioada corespunzatoare din 2010.

In ceea ce priveste rezultatele Rompetrol Rafinare din primul trimestru al lui 2011, RRC si-a redus pierderile la 11,3 milioane dolari, fata de pierderile de 57,3 milioane dolari din perioada similara din 2010. In plus, Rompetrol Rafinare a inregistrat in primele trei luni ale acestui an o cifra de afaceri bruta de 1,07 miliarde dolari, in crestere fata de cea din T1 2010, de 841,9 milioane dolari.

The Rompetrol Group (TRG) a facut parte din Rompetrol Holding, pana in august 2007, cand Dinu Patriciu a vandut 75% din actiunile TRG catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazakhstan. De asemenea, la 26 iunie 2009, Dinu Patriciu a anuntat ca a vandut kazahilor restul de 25% din actiuni. Astfel, Grupul Rompetrol este detinut 100% de KazMunaiGaz. 

NewsIn