Isarescu: O sa facem o inovatie, nu stim unde sa ne mai ducem cu dobanda in jos

Data publicarii: 20-04-2011 | Finante-Banci



Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca pe piata se observa o intrare de capitaluri, ceea ce a dus la o apreciere a cursului de schimb si la o scadere a dobanzilor, iar in perioada urmatoare, banca centrala ar putea veni cu o inovatie.

"Vad ca pe piata se duc (dobanzile, n.r.) sub 2,25% acum si cursul se apreciaza. Pai cum vine asta, dobanzile scad, cursul se apreciaza? Dar e prima oara? De ani buni traim asemenea paradoxuri. Cand ii pica cuiva cu drag o tara, o piata si asa mai departe, o stringe in brate, o iubeste si varsa ceva capitaluri. Cum se rezolva o asemenea problema? Nu mai stim unde sa  ne mai ducem cu dobanda in jos. Dar mai facem o inovatie, ca tot suntem recunoscuti de domnul Trichet (presedintele Bancii Centrale Europene, n.r.)) ca banca centrala cu cele mai multe inovatii. Probabil ca o sa cautam ceva", a spus Isarescu.

El a explicat ca pentru a opri tendinta de apreciere a leului, BNR ar trebui sa cumpere masiv valuta.

"Ce sa-i facem (cursului - n.r.)? S-a spus ca l-am dus aici, acum ca ii permitem. A permite inseamna ca facem ceva sau nu facem ca sa nu se aprecieze. Ca sa nu se aprecieze ar trebui sa  cumparam poate chiar masiv valuta, sa mai bagam lichiditate in piata sa se duca si mai tare dobanzile sub 2,25%, eventual sa se faca 0%, ca sa oprim aceasta tendinta", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a declarat ca neintelegeri legate de situatia actuala persista si ca in lume exista un exces de lichiditate,Tucia si Brazilia fiind doua tari care se confrunta cu aceasta situatie.Isarescu a mai precizat ca fluxurile de capital pot sa schimbe in totalitate paradigmele. 

"Pana una alta, in zona noastra lucrurile nu arata bine si nu e vorba numai de Grecia aici. Problema fiscala se reaprinde in tarile vecine. Acesta este ca si un avertisment ca sa nu aprindem problema fiscala. Despre corectarea de la sine a deficitelor, despre faptul ca o tara ca Romania isi poate permite sa aiba deficite fiscale mari sau cand ai probleme si la finantarea unui deficit de 6%, este extrem de periculos", a spus Isarescu. 

NewsIn