Electrocentrale Deva va incasa 5,16 milioane euro in urma schimbului de certificate cu Vitol SA

Data publicarii: 21-04-2011 | Afaceri



Producatorul de energie Electrocentrale Deva va incasa 5,16 milioane euro pentru 1,7 milioane certificate de emisii de gaze cu efect de sera pe care le-a schimbat cu societatea Vitol SA, in urma unei sedinte de tranzactionare la Bursa Romana de Marfuri (BRM).

"In cadrul sedintei de tranzactionare organizata pe platforma electronica a BRM, Electrocentrale Deva SA a lansat un ordin de schimb de certificate de emisii de gaze cu efect de sera EUA contra certificate de tip CER (reduceri de emisii certificate) sau ERU (unitati de reducere a emisiilor) pentru o cantitate de 1,7 milioane certificate. Acesta reprezinta cel mai mare numar de certificate CO2 tranzactionate in Romania in cadrul unei sedinte", se arata intr-un comunicat emis miercuri de BRM.

Ordinele de sens contrar au fost depuse de societatile Vitol SA si KDF Energy SA.

"Procedura de tranzactionare s-a incheiat prin schimbul tuturor celor 1,7 milioane certificate EUA la pretul de 3,04 euro/certificate, adjudecat de Vitol SA. Acest pret este cu 8 centi/certificat mai mic decat cotatia internationala de referinta Bluenext din ziua tranzactiei. Astfel, Electrocentrale Deva SA va beneficia de o suma totala cifrata la 5,168 milioane euro pentru certificatele EUA schimbate", mai informeaza comunicatul.

Ringul certificatelor CO2 a fost lansat la BRM in luna ianuarie 2010 si se adreseaza tuturor detinatorilor de certificate, entitati de stat sau private. Detinatorii de certificate pot valorifica aceste titluri la BRM, prin lansarea ordinelor de schimb/vanzare de certificate in ringul de tranzactionare. Prima tranzactie de acest tip realizata la BRM a fost derulata de Electrocentrale Bucuresti in 9 aprilie 2010.

In anul 2011, in ringul BRM au fost tranzactionate 3,5 milioane certificate de emisii de gaze cu efect de sera, ceea ce reprezinta peste 4,6% din plafonul anual alocat Romaniei in perioada 2008 - 2012, care se cifreaza la 75,9 milioane tone/an. Un certificat de emisii de gaze cu efect de sera confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent intr-o perioada definita. Pentru perioada 2008 - 2012, plafonul european este 2,08 miliarde tone de emisii anual.

Bursa Romana de Marfuri este o companie privata  infiintata in noiembrie 1992, prima sedinta de tranzactionare avand loc in data de 10 decembrie 1992. Activitatea sa principala este axata pe Piata la disponibil si Piata licitatiilor. Pe Piata la disponibil se tranzactioneaza marfuri fungibile, standardizate, cotate la bursa de marfuri, in ringurile specializate: produse petroliere, energie electrica, gaze naturale, certificate CO2, carbune, marfuri generale, materiale de constructii, legume si fructe, cereale, medicamente si ringul contractelor de procesare combustibili. I

Activitatea BRM se desfasoara la sediul central din Bucuresti si prin reteaua teritoriala care numara 35 terminale. 

NewsIn