BP da in judecata firma Transocean pentru daune de 40 de miliarde de dolari

Data publicarii: 21-04-2011 | Mediu



British Petroleum (BP) da in judecata firma Transocean, proprietarul platformei petroliere care a explodat anul trecut in Golful Mexic, pentru daune de 40 de miliarde de dolari, relateaza BBC News.

BP sustine ca sistemele de siguranta ale platformei Deepwater Horizon, detinuta de Transocean, nu au functionat, compania intentand un proces separat si producatorului instalatiei care a esuat in stoparea uriasei scurgeri de petrol ce a urmat exploziei. Ambele procese au fost intentate miercuri, la un an de la explozia in care au murit 11 lucratori.

In noaptea de 20 aprilie 2010, platforma petroliera a companiei Transocean a explodat in timp ce executa un foraj pentru British Petroleum. In lunile care au urmat, peste 780 de milioane de litri de titei s-au scurs in Golful Mexic si au poluat sute de kilometri de coasta, provocand unul dintre cele mai grave accidente ecologice din istoria recenta a Statelor Unite.

BP a sustinut miercuri in fata tribunalului din New Orleans ca firma Transocean, cu sediul in Elvetia si firma Cameron International, care a furnizat dispozitivul de sigiliare a conductei de petrol, ar trebui sa contribuie la plata pagubelor de zeci de miliarde de dolari, rezultate in urma poluarii. De asemenea, BP a solicitat instantei sa constate ca firma Cameron a cauzat sau a contribuit la producerea dezastrului.

La randul ei, firma Cameron a inaintat o plangere impotriva BP, sustinand integritatea produselor sale. Transocean nu a comentat imediat pe marginea actiunii depuse de British Petroleum, dar a solicitat hotarari judecatoresti impotriva BP si Cameron.

BP a estimat obligatiile de plata la 40,9 miliarde de dolari, la care s-ar putea adauga alte zeci de miliarde constand in amenzi si penalizari. 

NewsIn