BNR ar putea utiliza aprecierea leului pentru a tine sub control preturile, considera oficiali ai BM

Data publicarii: 21-04-2011 | Finante-Banci



Banca Nationala a Romaniei ar putea permite o apreciere a monedei nationale, pentru a putea aduce inflatia in apropiere de tinta avuta in vedere pentru acest an, a declarat pentru Bloomberg economistul sef al biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, Catalin Pauna.

'Coborarea inflatiei in interiorul tintei avuta in vedere de BNR pentru acest an va fi dificila si va necesita politici adecvate', considera Catalin Pauna. 'Banca Centrala ar putea sa recurga la instrumentul cursului de schimb. Exista un impact asupra inflatiei de pe urma aprecierii leului si este un impact foarte rapid', a spus Catalin Pauna. 

In luna martie, Romania a avut cea mai ridicata inflatie din Uniunea Europeana, de opt procente. Banca Nationala are in vedere o tinta de inflatie cuprinsa intre 2,5 pana si 4,5 procente, insa recent Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat ca Banca Centrala va revizui in urcare prognoza de inflatie pentru finele acestui an, insa noua estimare nu va depasi 5 %. 

Leul romanesc a fost, in acest an, al treilea performer din Europa de Est, dupa forintul ungar si dinarul sarbesc, apreciindu-se cu 4,75 de procente. 'Asteptarile mele sunt ca vor fi presiuni spre o apreciere a leului pe masura ce economia se imbunatateste', a declarat Catalin Pauna. 

Potrivit Fondului Monetar International, economia Romaniei ar urma sa-si revina in acest an si sa inregistreze o crestere de 1,5 procente, dupa doi ani de contractie. In plus, Catalin Pauna estimeaza ca investitiile straine directe in Romania ar putea depasi, in 2011, nivelul de 3,6 miliarde de euro inregistrat in 2010. In primele doua luni din 2011, investitiile straine s-au dublat, deja, fata de 2010, pana la 294 milioane de euro. 

Sursa: AGERPRES