Ai credit - Cum va evolua leul fata de euro, franc si dolar pana la sfarsitul anului

Data publicarii: 21-04-2011 | Finante-Banci



Romanii cu credite in euro, franci elvetieni si dolari nu au de ce sa-si faca griji in privinta cresterii ratelor, in 2011. Ei cumpara mai ieftin cele trei valute fata de sfarsitul anului trecut, pentru ca leul s-a intarit. Tendinta de apreciere se va mentine pana la sfarsitul anului si chiar in 2012, potrivit prognozelor bancilor. Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), spune ca aprecierea leului este rezultatul interesului aratat de capitaluri pentru tara noastra.

Avansul monedei nationale fata de cele trei monede este consistent comparativ cu 31 decembrie 2010, arata datele BNR. Pana miercuri, leul s-a apreciat cu 4,64% fata de euro, pana la o cotatie de 4,0858 lei/euro.

Aceasta este o veste buna pentru multi romani, avand in vedere ca imprumuturile in euro reprezinta mai bine de jumatate din valoarea creditelor luate de populatie. La finele lunii februarie, imprumuturile in moneda europeana erau echivalentul a 51,1 miliarde de lei.

Moneda nationala s-a intarit si fata de franc si dolar. Cursul a ajuns la 3,1510 lei/franc elvetian, ceea ce inseamna ca leul este cu 7,89% mai puternic decat la finele anului trecut. Fata de dolarul american, leul s-a apreciat cu 12,04% in perioada analizata, pana la o paritate de 2,8186 lei/dolar american.

Intarirea leului fata de aceste monede este o informatie de interes doar pentru o mica parte dintre romanii cu credite. Cumulat, creditele in franci si dolari reprezinta doar 13% din totalul imprumuturilor populatiei, potrivit BNR.

Citeste Analiza integral pe Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: