Numarul insolventelor s-a redus in primele trei luni cu 18%, fata de ianuarie-martie 2010

Data publicarii: 26-04-2011 | Afaceri



Numarul companiilor intrate in insolventa in primul trimestru 2011 a scazut cu 18%, la circa 5.000, comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, segmentul cu cele mai mari probleme fiind comertul cu amanuntul, potrivit unui studiu Coface.

"Vedem economia actuala intr-o etapa de stabilizare mai degraba decat o relansare certa, considerand evolutia usor pozitiva din ultimul trimestru al anului trecut de 0,1% care imbraca o semnificatie mai mult statistica, si care trebuie confirmata de evolutiile viitoare pentru a putea sustine un trend relevant. Pentru anul 2011, ne asteptam la o crestere economica intre 1%-1,5%, bazata pe cresterea exporturilor si evolutia productiei industriale",  a declarat, intr-un comunicat, country cluster manager al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu.

In intervalul ianuarie-martie 5.081 de companii au intrat in insolventa, cu 18% mai putin fata de acelasi interval 2010, ceea ce reprezinta o temperare a ritmului de crestere a insolventelor.

"Pe fondul recesiunii si provocarilor financiare multiple, companiile care au rezistat si si-au restructurat/eficientizat activitatea, cunosc acum o imbunatatire graduala a cifrei de afaceri si a profitabilitatii, in conditiile in care costurile au fost deja reduse. Analizand distributia insolventelor pe sectoarele de activitate pentru primul trimestru al anului curent, observam ca primele zece sectoare care inregistreaza cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa raman neschimbate, singurele modificari ce se cer detaliate sunt in domeniul comertului cu amanuntul si al industriei alimentare si a bauturilor", se precizeaza in comunicat.

Prima pozitie este ocupata de comertul cu amanuntul, dupa ce mai bine de doi ani "lider" in insolventa a fost sectorul comertului cu ridicata si distributiei. De asemenea, industria alimentara si a bauturilor a urcat trei pozitii in top, confirmand astfel ca reducerea increderii consumatorilor este una de fond in revenirea economiei romanesti din recesiune, se mai arata in studiul Coface.

Potrivit analizei, in 2010 aproximativ 21.700 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa, cu 18% mai mult fata de numarul de falimente din 2009, cand se inregistrau 18.400 de dosare. Dintre acestea, 10.377 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 5.104 in procedura simplificata de insolventa, 5.482 in faliment, 702 in insolventa si 27 in reorganizare judiciara.

Primele trei pozitii ale clasamentului din punct de vedere al segmentelor de activitate, respectiv comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul si constructii, au ramas neschimbate in 2010, pentru al treilea an consecutiv. Acestea concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente inregistrate in 2010, respectiv 54%.

"Comertul cu ridicata si distributia sunt pentru al doilea an consecutiv pe prima pozitie, confirmandu-se astfel persistenta dificultatilor de ordin financiar cu care se confrunta firmele din aceste sectoare, din cauza orientarii accelerate a pietei de consum catre hypermarketuri si retaileri. Pozitia a doua a clasamentului conform numarului de insolvente este ocupata de comertul cu amanuntul, totalizand un numar de 4.178 de firme in insolventa. Desi numarul companiilor insolvente din acest sector a fost sensibil mai mic in 2009 decat cel inregistrat in 2008, volumul firmelor insolvente a cunoscut o crestere de 19% in 2010 comparativ cu 2009, datorita scaderii cererii, care nu a fost suficient de convingatoare si eficienta pentru depasirea provocarilor ridicate de criza financiara", se mai spune in analiza. 

Sectorul constructiilor a inregistrat o crestere constanta a numarului de insolvente, astfel ca numarul firmelor in imposibilitate de a-si acoperi datoriile curente a crescut de sase ori comparativ cu soldul inregistrat la sfarsitul anului 2006.

"Principalele probleme cu care s-au confruntat constructorii in anul care s-a incheiat au fost scaderea cererii, sistarea proiectelor si a lucrarilor de investitii din lipsa fondurilor, scaderea puterii de cumparare si deteriorarea comportamentului de plata al partenerilor. Pentru urmatoarea perioada, principalul motor de crestere in acest domeniu l-ar putea constitui proiectele de infrastructura, in aceste conditii asociatiile din domeniul constructiilor solicitand autoritatilor masuri pentru reducerea coruptiei din achizitiile publice, sustinerea creditarii firmelor prin reducerea dobanzilor la credite si un nou program privind constructia de drumuri si autostrazi", se arata in studiul Coface.

Totodata, sectoarele cu cele mai agresive cresteri procentuale ale firmelor aflate in diverse stadii de insolventa au fost anul trecut industria extractiva (+87,04%), activitati recreative si sportive (+65%), sanatate si asistenta sociala (+ 48,94%), intermediere financiara (+41,73%), activitati prestate intreprinderilor (+36,87%) si tranzactii imobiliare (+30,25%).

La polul opus, s-au aflat sectoarele agricultura si salubritate.

"Se remarca evolutia favorabila a agriculturii, ce trebuie interpretata in primul rand prin reorientarea activitatii economice catre domeniile mai putin afectate de criza financiara, observandu-se deja semne ale cresterii investitiilor in acest sector. Totusi, o reducere a riscurilor in sectorul agricol este de natura conjuncturala. Desi exista un potential imens si o treime din populatia tarii este angrenata in agricultura, nu ne putem baza pe acest sector macinat de lipsa subventiilor si a asigurarii recoltelor, inexistenta sistemelor de irigatii, divizarea proprietatii si importurile masive", sustin analistilor Coface.

In ceea ce priveste clasamentul pe judete, cele mai afectate anul trecut de insolventa au fost companiile din Dolj, Iasi, Botosani si Alba.

"Din primele zece judete ca numar de insolvente inregistrate la sfarsitul anului 2010, opt se regasesc si in topul primelor zece de la sfarsitul anului anterior, iar dintre acestea doar cinci se regasesc in aceeasi categorie la sfarsitul anului 2008. Judetele care nu si-au pastrat pozitiile in top zece comparativ cu 2009, inregistrand astfel o evolutie descrescatoare a numarului insolventelor sunt Prahova si Arad, locul acestora fiind ocupat de Dolj si Iasi", se precizeaza in studiu.

Judetul Dolj a urcat opt pozitii (de pe locul 11 pe locul 3, inregistrand o dublare a numarului insolventelor) si Iasi 17 pozitii (de pe locul 27 pe locul 10, cu aproape o triplare a numarului insolventelor) ceea ce indica o deteriorare rapida a situatiei economice. Alte judete care au inregistrat o crestere masiva a insolventelor sunt Botosani, Alba (ambele urcari de 12 pozitii in top), Braila si Mures cu urcari de noua, respectiv cinci pozitii in top.

In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Coface Romania activeaza in domeniul managementului riscului de credit, prin intermediul produselor si serviciilor sale, respectiv asigurari de credit comercial, rating companii si informatii de afaceri, managementul creantelor. In 2010, Coface Romania a avut o cifra de afaceri de 8,28 milioane euro, o crestere de 35% fata de anul precedent, compania estimand mentinerea ritmului de crestere a veniturilor in 2011. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: