Boc spune ca la sfarsitul lunii se va decide asupra datei de aderare la moneda euro

Data publicarii: 26-04-2011 | Finante-Banci



Premierul Boc a declarat ca la sfarsitul lunii aprilie, dupa consultari intre Guvern, Presedintie si BNR, se va decide daca este oportuna amanarea datei de aderare la moneda euro.

Boc a fost intrebat daca Romania a renuntat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru trecerea la moneda euro, el raspunzand ca o decizie privind data de aderare va fi luata la sfarsitul lunii. "Pana la sfarsitul lunii aprilie, Romania va adopta Planul de Convergenta pe care-l va transmite Comisiei Europene. Pana atunci, este in discutie si in dezbatere. (...) Decizia va fi luata in cadrul Planului National de Convergenta, decizie ce va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie. Deocamdata exista o dezbatere, atat cu Presedintia cat si cu Banca Nationala. In urma acestor consultari, Guvernul va lua decizia aferenta. Pana la sfarsitul lunii aprilie. Fiind in discutie, astept sa luam decizia dupa ce ne consultam cel putin cu aceste doua autoritati despre care am vorbit", a aratat seful Executivului.

Potrivit presei, care citeaza noul program de convergenta privind trecerea la moneda euro, Guvernul ar fi renuntat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru trecerea la moneda euro si a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in mecanismul european al ratelor de schimb, o etapa premargatoare procesului.

Presedintele Traian Basescu a afirmat pe 12 aprilie, in Estonia, ca va initia o discutie cu BNR, cu Guvernul si cu analisti pentru reanalizarea obiectivului accesului Romaniei in zona euro in 2015. "Criza economica ne-a dat o lectie extrem de serioasa tuturor si va trebui sa ne reanalizam obiectivul accesului in zona euro prin prisma lectiei crizei", a sustinut presedintele.

La sfarsitul lunii februarie, Basescu afirma ca termenul de 2015 a ramas "oficial" valabil pentru aderarea la zona euro, dar trebuie analizat daca economia Romaniei este la nivelul de performanta cerut de UE pentru a nu destabiliza intreaga zona, acest lucru nefiind valabil in acest moment. Traian Basescu a intarit ideea ca nu poate avansa o data certa, fara o analiza, dar stie ca in acest moment Romania nu are o economie performanta, in normele europene, "si nu putem anticipa ca va avea pana in 2015 nivelul de performanta care sa o faca un solid pilon economic in interiorul euro-zonei".

Anterior, la 18 noiembrie 2010, presedintele Traian Basescu spunea intr-un interviu la TVR ca lectiile date de state care au intrat in zona euro nepregatite ar trebui sa aduca Romania cu picioarele pe pamant si sa realizeze ca, pentru a rezista adoptand moneda europeana, are nevoie de o economie apropiata ca performanta de cea a Germaniei. Seful statului a repetat ca Romania va adopta moneda europeana "numai cand va fi pregatita".

Pe de alta parte, recent Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, afirma ca tinta de adoptare a monedei europene trebuie pastrata chiar daca pe parcurs ar putea fi modificata, astfel incat "apetitul pentru reformele necesare sa nu fie diminuat". "Fara indoiala, ca sa conferim sustenabilitate demersului nostru, este imperios necesar sa asiguram coerenta politicilor si un ritm sustinut al reformelor, astfel incat adoptarea euro sa devina posibila la o data cat mai apropiata de 2015", a mentionat Isarescu. 

NewsIn