Mihai Tanasescu: Amanarea aderarii la euro e corecta, o pregatire atenta a procesului e necesara

Data publicarii: 27-04-2011 | Finante-Banci



Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat marti ca amanarea aderarii la euro este "corecta", deoarece economia trebuie sa se restructureze si sa devina competitiva, dar ca procesul adoptarii monedei europene trebuie sa continue.

Tanasescu a fost intrebat intr-o emisiune Antena 3, unde intervenise telefonic, ce crede despre amanarea aderarii la euro. "Cred ca este corecta fata de realitatea economica romaneasca. Un program de convergenta de acest gen incumba un set de reforme care trebuie sa aiba loc in anii care urmeaza. Cred ca aceasta amanare vine in intampinarea acestui proces profund de restructurare a economiei romanesti, de crestere a competitivitatii si de instaurare a unei politici fiscal-monetare coordonata spre acest obiectiv. Ce vreau sa subliniez este faptul ca acest obiectiv al convergentei, al trecerii la moneda europeana, este un obiectiv national, un obiectiv pe care cred ca clasa politica trebuie sa-l inteleaga ca atare. Nu in ultimul rand, acest obiectiv trebuie aplicat corespunzator", a raspuns el.

Lui Tanasescu i s-au prezentat apoi opiniile unor state care vor sa se retraga din zona euro, fiind intrebat daca in acest context mai este benefic pentru tara noastra sa renunte la moneda nationala. "E o discutie ampla. Dar atata vreme, pana in momentul de fata, tari foarte puternic ancorate in zona euro, ca Franta si Germania, sustin in continuare moneda unica europeana, eu cred ca acest proces al integrarii inclusiv a Romaniei in zona euro trebuie sa fie un proces care sa continue", a mai spus reprezentantul Romaniei la FMI.

"Este un pas inainte (aderarea la euro, n.r.). Atata vreme cat Romania este membra a UE, in mod categoric trebuie sa fie si membra a Uniunii monetare europene. Sigur ca acest lucru incumba un proces profund. Este un proces care duce la o restructurare economica, la o crestere de competitivitate. Vedem ce se intampla in tari ca Portugalia sau Grecia, a caror competitivitate a fost in urma altor tari membre ale zonei euro, iar acum au probleme. De aceea, Romania trebuie sa invete din aceste lectii si sa traga concluziile de rigoare. O pregatire foarte atenta a acestui proces este absolut necesara pentru ca atunci cand va veni momentul aderarii la zona euro, acest moment sa prinda economia romaneasca si pe romani capabili sa faca fata acestei provocari", a conchis Mihai Tanasescu.

Premierul Boc a declarat marti ca la sfarsitul lunii aprilie, dupa consultari intre Guvern, Presedintie si BNR, se va decide daca este oportuna amanarea datei de aderare la moneda euro.

Potrivit unui draft de program de convergenta privind trecerea la moneda euro, Guvernul ar fi renuntat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru trecerea la moneda euro si a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in mecanismul european al ratelor de schimb, o etapa premargatoare procesului. 

NewsIn