De ce nu este buna amanarea restructurarii datoriilor din zona euro?

Data publicarii: 27-04-2011 | Economie



Restructurarea datoriilor celor trei tari din zona euro care primesc ajutor financiar din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, adica Grecia, Irlanda si Portugalia, va avea efecte profunde asupra uniunii monetare si ar putea pune in pericol supravietuirea sa, potrivit analistilor internationali. 

Cu cat aceasta restructurare va avea loc mai devreme, cu atat mai mai mult vor avea de suferit bancile din zona euro. Pe de alta parte, cu cat se face mai tarziu, cu atat va fi mai dificil pentru alte tari sa obtina finantare, deoarece contribuabilii vor deveni mult mai reticenti. Acest lucru va fi un adevarat test pentru zona euro. 

Datoriile Greciei, Irlandei si, in curand, ale Portugaliei sunt transferate contribuabililor din sectorul privat. Insa investitorii privati nu sunt dispusi sa finanteze aceste guverne, astfel ca, pe masura ce obligatiunile isi ating maturitatea, acestia isi iau banii se ii investesc in altceva. UE si FMI au inlocuit acele fonduri, iar, drept rezultat, partea lor din datoriile celor trei state se majoreaza, pe masura ce trece timpul. 

Integral in Ziare.com