Nerezidentii au depozite pe termen mediu si lung de 8,4 mld. euro in bancile locale

Data publicarii: 27-04-2011 | Finante-Banci



Bancherii straini au pompat fonduri suplimentare pentru filialele locale. Soldul depozitelor pe termen mediu (1-5 ani) si lung (peste 5 ani) ale nerezidentilor a ajuns la un nou varf istoric in februarie, de 8,4 mld. euro. Depozitele reflecta de fapt finantarile atrase de bancile locale de la actionari. 

Soldul acestor depozite a inceput sa urce vizibil de la sfarsitul anului trecut, dupa ce batuse pasul pe loc pentru o perioada relativ lunga, intre septembrie 2009 si octombrie 2010, osciland intre 7,2 si 7,6 miliarde de euro.

In decembrie anul trecut soldul a facut insa un salt, la 8,2 miliarde de euro, potrivit datelor BNR. Dupa o sincopa in ianuarie, cresterea a fost reluata in februarie.

Ramane de vazut daca aceasta crestere reflecta doar o reasezare a liniilor de finantare pe maturitati mai lungi sau daca sunt bani noi care vor incepe sa curga si spre economia reala. Bancherii de la Bucuresti incearca sa promoveze mesajul ca au bani si apetit de a da finantari si chiar anunta ca vad interes mai mare si din partea clientilor.

Integral in Ziarul Financiar