Cojocaru (Volksbank): Expunerea grupului Volksbank pe Romania este de 3,52 miliarde euro

Data publicarii: 27-04-2011 | Finante-Banci



Expunerea grupului Volksbank pe Romania este de aproximativ 3,52 miliarde euro, din care 320 milioane euro in titluri de stat, a declarat miercuri vicepresedintele Volksbank Romania, Lucian Cojocaru.

El a declarat ca din finantarea de la Viena, aproximativ 2,5 miliarde euro sunt credite, 320 milioane titluri de stat, iar rezervele minime obligatorii sunt de aproximativ 700 milioane euro.

"Expunerea a ramas aproximativ constanta pentru ca nu am rambursat nimic anul acesta", a explicat Cojocaru.

Bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain care isi desfasoara activitatea in Romania si-au afirmat angajamentul pe termen lung fata de aceasta tara in cadrul unei reuniuni a Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare, organizata pe 16 martie la Bruxelles.

Reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Fondului Monetar International s-au intalnit la acea data la Bruxelles cu bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania (Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank).

De asemenea, la reuniune au participat reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor Publice din Romania, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Bancii Mondiale, Bancii Europene de Investitii, precum si reprezentanti ai autoritatilor din tara-gazda.

Volksbank Romania a inregistrat o pierdere inainte de impozitare de 36 milioane euro in 2010, fata de un profit de 51,7 milioane euro in anul anterior. Costul cu provizioanele s-au dublat in 2010 fata de anul precedent, reprezentand principalul motiv pentru pierderile inregistrate, de la 69,8 milioane euro in 2009 la 153,4 milioane euro in 2010.

Veniturile din expoatare au crescut anul trecut fata de anul 2009 cu 3 milioane euro, respectiv cu 1,75%, ca urmare a castigurilor din operatiuni de trading, in timp ce castigurile din comisioane au ramas la un nivel constant.

Volksbank Romania este o banca comerciala ce activeaza pe piata din Romania din luna mai a anului 2000. Principalul actionar al bancii este Volksbank International AG, detinut in majoritate de österreichische Volksbanken-AG, ce reprezinta institutia centrala a unuia dintre cele mai importante grupuri bancare din Austria.


NewsIn