Obiectivul aderarii la Euro in 2015 nu este schimbat si poate fi atins, asigura Basescu

Data publicarii: 28-04-2011 | Finante-Banci



Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la TVR, ca a avut discutii cu Guvernul si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, exprimandu-si optiunea pentru pastrarea obiectivului de aderare la zona Euro in 2015, un obiectiv pe care "putem sa-l realizam" daca nu cadem in "pacatul populismului".

"Asa cum am spus si in Estonia, mentinem obiectivul 2015, nu este schimbat, dar trebuie sa tinem cont de lectiile crizei. (...) Punctul meu de vedere, si va pot spune ca am discutat si cu Guvernul si cu guvernatorul (BNR - n.r.), este ca trebuie mentinut obiectivul si putem sa-l realizam daca nu cadem in pacatul despre care mai inainte vorbea Jeffrey Franks, adica sa intram in populismul electoral", a spus presedintele, referindu-se la declaratiile atribuite in presa unor oficiali FMI care discutau despre alegerile din 2012 ca fiind un risc in calea continuarii reformelor in Romania.

"Atunci cand nu-ti propui obiective importante nici nu poti atinge obiective importante", a subliniat presedintele.

Guvernul va fi convocat vineri pentru a decide data preconizata a aderarii la zona euro

Ministrii din cabinet au analizat, miercuri, intr-o prima lectura, planul national de convergenta care va trebui transmis autoritatilor europene, inclusiv cu data la care Romania isi propune sa intre in zona euro.

"Astazi am avut o abordare in prima lectura a planului national de convergenta si a programului national de reforma. Pana acum, Romania nu si-a modificat calendarul. Evident, decizia o vom lua vineri, dupa sedinta coalitiei si dupa sedinta de Guvern", a declarat primul-ministru referitor la data intrarii Romania in zona euro.

Intrebat daca este posibil ca la sedinta de vineri a Guvernului, ce va incepe la ora 11, sa participe si presdintele Basescu impreuna cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, premierul Boc a raspuns: "Vom vedea, deocamdata nu am avut o asemenea solicitare." 

NewsIn