Populatia a preferat economiile in valuta in luna martie, desi leul se aprecia

Data publicarii: 28-04-2011 | Finante-Banci



Economiile populatiei in lei au scazut in martie cu 0,3%, in timp ce depozitele in valuta ale gospodariilor exprimate in euro au avut un avans de circa 1%, crestere mai accelerata decat in primele doua luni, desi moneda nationala intrase pe un trend de apreciere inca de la inceputul anului.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, depozitele in valuta ale populatiei exprimate in lei au scazut in martie cu 1,3%, la 38,8 miliarde lei (9,43 miliarde euro), ceea ce indica o crestere in euro de aproximativ 1%, de la 9,33 miliarde euro.

Evolutii similare au fost inregistrate si in primele doua luni ale anului, cand depozitele in valuta exprimate in lei au aratat scaderi sub aprecierea monedei nationale, ceea ce inseamna majorari ale soldurilor in euro. Leul s-a apreciat fata de euro cu 2,4% in martie, aproape 1% in februarie si 0,7% in ianuarie.

Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au totalizat 65,66 miliarde lei, in crestere cu 5,8% fata de martie 2010 (-2% la suta in termeni reali).

Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) au crescut cu 0,%, pana la 44,65 miliarde lei, nivel cu 3,4% peste martie 2010, dar in scadere cu 4,2% in termeni reali.

Integral in Ziarul Financiar