Romanii evita pe cat pot bancile si prefera sa cumpere apartamentele cu banii jos. Concluzia agentilor imobiliari: preturile sunt suficient de mici

Data publicarii: 28-04-2011 | Imobiliare



Romanii incep sa fie din nou interesati de apartamente, mai ales cei care si-au pastrat economiile in asteptarea unui moment prielnic pe piata. O demonstreaza inmultirea tranzactiilor imobiliare, in acelasi timp cu scaderea numarului ipotecilor, potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Specialistii spun ca acesta este un semn ca preturile locuintelor au coborat suficient de mult.

In primele trei luni, oficiile de cadastru din toata tara au inregistrat in jur de 31.600 de ipoteci, cu 700 mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Tranzactiile au avansat, insa, cu aproximativ 9.800, pana la aproape 143.000, in perioada analizata.

"Incepand cu finele anului trecut, am constatat o crestere a interesului pentru plata tranzactiilor cu cash. Persoanele care au avut bani pusi deoparte pentru cumpararea unei case s-au hotarat sa nu mai astepte, pentru ca preturile au coborat suficient", a declarat pentru gandul Ruxandra Cleciu, presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Cei care achita cu banii jos sunt insa doar o parte dintre cumparatorii de locuinte, pentru ca modalitatea dominanta de finantare ramane in continuare creditul bancar. Romanii care au achizitionat locuinte cu bani imprumutati de la banca au avut insa sume mai mari pentru avans. "In ultimele luni am observat ca persoanele care doresc sa cumpere un apartament nou dispun de sume mai mari pentru avansul necesar achizitiei, fie economisite in ultimii ani, fie provenite din vanzarea unor locuinte vechi", a declarat pentru gandul Nimrod Zvik, managing partner Be Igloo.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: