Infiintarea unui minister pentru absorbtia fondurilor UE ar duce la un blocaj, spune Catalin Vatafu

Data publicarii: 28-04-2011 | Politica



Consilierul primului ministru, responsabil de coordonarea Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale, Catalin Vatafu, a declarat ca zvonurile privind infiintarea unui minister pentru absorbtia fondurilor UE sunt neintemeiate si ca procesul de acreditare a acestuia ar duce la un blocaj.

"As vrea sa risipesc aceste zvonuri tot mai prezente in ultima vreme in media referitoare la posibilitatea infiintarii unui minister dedicat in exclusivitate absorbtiei fondurilor europene. O astfel de masura nu este imposibil de luat si de implementat, insa ea presupune o serie de consecinte pe care trebuie sa le constientizam inainte. In primul rand este vorba de sistemul de management si control al fondurilor structurale si de coeziune in varianta in care el a fost acrediat de Comisia Europeana. O modificare a acestei arhitecturi institutionale la acest moment ar presupune reluarea procesului de acreditare, ceea ce ar duce la un blocaj al implementarii efective a acestor programe operationale pe o perioada de sase luni si poate chiar un an", a spus Vatafu.

De asemenea, acesta a declarat ca pentru cele sapte programe operationale, pana la data de 22 aprilie au fost depuse 28.128 proiecte in valoare de aproximativ 52,5 miliarde de euro, o valoare care depaseste de peste doua ori si jumatate alocarea financiara disponibila pentru Romania in perioada 2007-2013.

"Totodata, 7.343 din totalul proiectelor depuse, avand o valoare de circa 17,8 miliarde euro, au depasit etapa de evaluare, fiind proiecte aprobate. Intre acestea, 5575 de proiecte s-au finalizat prin contracte de fiantare semnate cu beneficiarii, valoarea eligibila a acestor proiecte fiind de aproximativ 12,4 miliarde euro, din care fondurile UE reprezinta 9,9 miliarde euro. Trebuie semnalat aici ca aportul UE aferent acestor contracte semnate reprezinta apoximativ 51% din intreaga alocare pentru perioada 2007-2013", a mai spus consilierul premierului.

El a adaugat ca valoarea platilor totale catre beneficiari s-a cifrat la suma de aproximativ 2,35 miliarde euro, ceea ce reprezinta aproximativ 11,64% din intreaga alocare 2007-2013. 

NewsIn