Creditul ramane inghetat: populatia si firmele au imprumutat in martie mai putin decat au rambursat

Data publicarii: Astazi, 28-04-2011 | Finante-Banci



Creditul acordat sectorului privat a scazut in luna martie cu 1,3% in termeni nominali, pana la 203,9 miliarde lei (49,6 mld. euro), arata datele publicate de BNR. Excluzand efectul inflatiei, scaderea creditului neguvernamental a fost chiar mai mare, de 1,9%. 

Aceasta inseamna ca vanzarile de credite noi raman mai mici decat rambursarile efectuate de clienti, cu toate ca in ultimele luni bancherii au anuntat relansarea creditarii, venind inclusiv cu reduceri de dobanzi. Creditarea clientilor individuali a fost afectata cel mai puternic, scaderea nominala a soldului pe acest segment fiind de 1,7%, pana la 98 miliarde lei.

"Increderea consumatorilor este inca la un nivel scazut si o mare parte a bazei de clienti este indatorata, astfel ca bancile trebuie sa fie prudente si sa protejeze atat clientii, cat si pe ele insele. Veniturile persoanelor fizice sunt inca scazute si, coroborat cu gradul mare de indatorare, rezulta o capacitate redusa de imprumutare a clientilor", spune George Georgakopoulos, directorul executiv al diviziei creditare persoane fizice din cadrul Bancpost.

Creditele contractate de companii au scazut in paralel cu 0,8% si au ajuns la echivalentul a 105,9 miliarde lei (25,7 mld. euro), cea mai afectata fiind componenta in valuta. Imprumuturile acordate companiilor au crescut insa fata de sfarsitul anului trecut datorita dinamicii pozitive din primele doua luni, iar vanzarile pe acest segment ar putea sa creasca in lunile urmatoare.

"Soldul creditelor pentru companii a crescut in primul trimestru atat la creditele in valuta, cat si la cele in lei. In perioada urmatoare va continua trendul pozitiv de crestere al creditarii companiilor, atat in valuta, cat si in moneda nationala, datorita semnalelor pozitive venite din economie", comenteaza Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: