UNSAR: Trecerea la Solvency II inseamna cheltuieli de zeci de mil. euro pentru asiguratorii romani

Data publicarii: 29-04-2011 | Finante-Banci



Presedintele UNSAR, Cristian Constantinescu, considera ca trecerea la Solvency II va insemna un efort financiar de cateva zeci de milioane de euro, in conditiile in care vor fi schimbate normele contabile si imbunatatite sistemele IT.

"Trecerea la Solvency II va insemna un efort tehnic, dar si financiar enorm. Acest efort va insemna schimbarea normelor contabile, a planului de conturi ce va conduce la modificari sau schimbari totale ale softurilor. Putem vorbi de eforturi financiare de zeci de milioane de euro", a mentionat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu.

Acesta considera ca, pe langa acesti bani, introducerea directivei Solvency II va avea impact mai ales pe segmentul asigurarilor generale, respectiv pe clasa riscurilor catastrofale, care ar presupune o crestere a capitalului social al companiilor cu activitate in acest domeniu.

La randul sau, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, a mentionat ca directiva Solvency II se va aplica societatilor care inregistreaza prime brute subscrise de peste 5 milioane euro. Aceasta a precizat ca, la nivelul anului 2009, 26 de societati de asigurare autorizate aveau afaceri sub 5 milioane euro.

Solvency II se va aplica de la 1 ianuarie 2013 si va institui un set comun de reguli privind solvabilitatea asiguratorilor europeni, inclusiv reglementari privind necesarul de capital pentru acoperirea riscurilor societatilor de asigurari.

Cea mai importanta caracteristica a Solvency II este aceea ca cerintele de capital pentru fiecare companie de asigurare vor fi stabilite in functie de profilul sau de risc.

Comisia Europeana a solicitat CEIOPS, in prezent EIOPA sa deruleze, cu incepere din 2005, o serie de studii cantitative de impact, denumite QIS, pentru a evalua impactul pe care noul regim de solvabilitate ar putea sa il produca asupra industriei europene de asigurari. 

NewsIn