FMI: Controlul marilor averi, imposibil de realizat din lipsa de suport IT si personal calificat

Data publicarii: 29-04-2011 | Finante-Banci



Expertii internationali cred ca implementarea metodelor ar putea fi amanata

Aplicarea masurii privind controlul persoanelor fizice cu averi mari ar putea fi ama nata din cauza lipsei de per sonal din cadrul Serviciului de Analiza Persoane Fizice, nou-infiintat in ANAF, si a pregatirii insuficiente a inspec torilor de control, se arata in raportul Misiunii de Asistenta Tehnica din februarie 2011 realizat de expertii FMI. Totodata, initiativa este infranata de lipsa suportului IT care ,,nu a fost initiat ss nu exista niciun plan in acest sens".

 Initiativa privind controlul persoanelor fizice cu averi mari a fost incetinita din cauza lipsei de personal si a unei abordari IT greoaie de obtinere a informatiilor necesare proiectului, se arata in Raportul Misiunii de Asistenta Tehnica din februarie 2011 realizat de expertii FMI. Potrivit acestora, majoritatea posturilor din cadrul noului Serviciu de Analiza Persoane Fizice nu au fost ocupate, iar inspectorii de control existenti nu au instruire pe subiectul metodelor indirecte. ,,Fazele programului au fost amanate cu 60-120 de zile din cauza lipsei de personal", potrivit raportului citat. Aceasta problema ar urma sa fie rezolvata, potrivit documentului, odata cu ,,reorganizarea avuta in vedere".

In ceea ce priveste suportul IT necesar, ,,acesta nu a fost initiat si nu exista niciun plan concret in acest sens", se arata in document.

 ,,Aspecte legate de structura sI schema de personal trebuie solutionate intr-un viitor rezonabil, astfel controlul persoanelor fizice cu averi mari si implementarea metodelor de control indirect ar putea fi amanate pana dupa perioada dorita, 2011-2012", se mai arata in raport. Expertii Fondului Monetar International recomanda ANAF, in ceea ce priveste acest tip de control, prelungirea perioadei stabilita pentru ancheta, de la trei luni la cel putin un an, si implementarea unui proces prin care persoanele fizice sa isi declare venitul global, lucru ce ar ,,simplifica asigurarea impozitarii venitului nedeclarat".

 De asemenea, potrivit documentului, ,,e nevoie de o echipa de proiect/manager de proiect care sa coordoneze strategia si sa asigure implementarea corespunzatoare a metodelor indirecte".

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: