Romania va aloca 15 milioane euro Republicii Moldova pentru a implementa un proiect tip Casa Verde

Data publicarii: 29-04-2011 | Mediu



Romania s-a angajat sa aloce Republicii Moldova suma totala de 15 milioane euro in urmatorii trei ani pentru finantarea actiunilor de combatere a schimbarilor climatice, a anuntat Ministerul roman al Mediului.

Ministerul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, s-a intalnit joi la sediul institutiei cu omologul sau din Replubica Moldova, Gheorghe Salaru, potrivit unui comunicat emis joi seara de Ministerul Mediului si Padurilor.

"Ma bucura faptul ca ne intalnim din nou pentru a discuta cateva dintre subiectele comune in ceea ce priveste protectia mediului. Cel mai important aspect este acela ca, in cadrul initiativei Fast Start Financing care sustine dirijarea catre Republica Moldova a unor fonduri destinate finantarii timpurii a actiunilor de combatere a schimbarilor climatice in tarile in curs de dezvoltare, Romania s-a angajat sa aloce suma totala de 15 milioane de euro in urmatorii trei ani. Aceste fonduri pot fi folosite pentru implementarea in Republica Moldova a unor programe ce au ca scop combaterea schimbarilor climatice, dar au si un aspect economic. Vorbim aici de implementarea unor proiecte privind calitatea aerului, reabilitare termica a scolilor sau spitalelor precum si implementarea unui proiect tip Casa Verde prin care sa se acorde finantare pentru instalarea de centrale pe baza de energii regenerabile", a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, in cel mult doua saptamani va trimite in Republica Moldova doi experti de la Administratia Fondului pentru Mediu pentru a analiza situatia, pentru a discuta cu expertii ministerului moldovean si pentru a identifica modalitatea de aplicare a acestui tip de proiect in Republica Moldova.

Cei doi oficiali au mai discutat aspecte punctuale privind marcarea adoptarii Strategiei Dunarii de catre Consiliul European, printr-un eveniment comun care se va desfasura la Giurgiulesti si Tulcea, dar si aspecte privind Acordul intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a apelor Prutului si Dunarii, proiectul "Marirea gradului de siguranta la acumularea Stanca Costesti", precum si proiectul pentru "Prevenirea si protectia impotriva inundatiilor in bazinele superioare ale raurilor Siret si Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu statii automate - EST AVERT".

La randul sau, ministrul Mediului din Republica Moldova, Gheorghe Salaru, a subliniat buna colaborare dintre cele doua tari si a apreciat ca implementarea unui proiect tip "Casa Verde" va putea aduce beneficii atat pentru combaterea fenomenului de schimbari climatice cat si economii financiare prin reducerea consumului de gaz. 

NewsIn