Specialistii ANAF discuta cu cei ai FMI despre infiintarea directiei de control a marilor averi

Data publicarii: 29-04-2011 | Finante-Banci



Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat vineri ca echipe de specialisti de la FMI si de la ANAF discuta despre infiintarea directiei de verificare a marilor averi nedeclarate si neimpozitate, modernizarea sistemului IT al ANAF, restructurarea agentiei si frauda in domeniul TVA-ului.

"Am avut o intalnire care se continua la nivel de specialisti. Problemele dezbatute se refera la infiintarea, functionarea si directia pe care va trebui sa mearga acea directie de verificare a marilor averi nedeclarate si neimpozitate, modernizarea sitemului IT al ANAF, restructurarea ANAF si frauda in domeniul TVA-ului", a spus Blejnar, dupa intalnirea de vineri cu reprezentantii FMI.

In ceea ce priveste restructurarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) prin comasarea cu Garda Financiara si cu Vama, seful ANAF a declarat ca acestea sunt "ca si unite".

"Ele teoretic sunt unite (Garda Financiara, ANAF si Vama - n.r.). Astazi, vicepresedintele Vamii si vicepresedintele de la Garda sunt vicepresedintii mei, deci ele sunt incorporate in cadrul ANAF. Doar la nivel teritorial ele functioneaza separat, dar sunt sub aceeasi autoritate", a declarat Blejnar.

El a precizat ca restructurea presupune desfiintarea unor administratii fiscale si a unui numar semnificativ de functii de conducere, precum si comasarea unor functii.

"Nu putem sa avansam o cifra, pentru ca nu este corect. Asa cum am spus, inca facem niste analize, sa vedem unde va trebuie sa taiem si care sunt administratiile care vor trebui desfiintate. Am discutat si doar am prezentat planul pe care il avem. Din ce am inteles eu, este un plan european", a adaugat Sorin Blejnar.

In ceea ce priveste directia de control a marilor averi, seful ANAF a declarat ca aceasta se afla in faza de organizare.

"Deocamdata suntem in faza de organizare. Atunci cand vom organiza si vom elabora hotararea de guvern de organizare a ANAF, vom infiinta si acea directie in cadrul aparatului central al ANAF-ului. Acea directie va trebui sa aiba regulament de organizare, analiza de risc stabilita exact", a mai spus Blejnar.

Presedintele ANAF a declarat ca la colectarea de impozite si taxe institutia se afla in grafic. "Am realizat incasarea stabilita pentru primul trimestru din 2011, respectiv 100,6%", a precizat Blejnar.

O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Jeffrey Franks, evalueaza, pentru prima data, in perioada 27 aprilie - 9 mai, noul acord de tip preventiv cu Romania. Evaluarea FMI va fi facuta impreuna cu echipe ale Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Misiunea se va intalni cu autoritatile romane, precum si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, bancilor si societatii civile.

Boardul FMI a aprobat in luna martie raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, precum si solicitarea tarii noastre de a incheia un nou acord cu Fondul, de tip preventiv. 

NewsIn