Firmele cu maximum doi angajati vor avea inlesniri in privinta declaratiilor fiscale, spune Voinescu

Data publicarii: 30-08-2011 | Afaceri

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a precizat ca printre modificarile ce vor fi aduse Codului Fiscal se au in vedere inlesniri pentru IMM-uri in privinta depunerii declaratiilor fiscale, precum si noi reguli de participare la licitatii publice pentru firmele cu datorii la stat.

Astfel, s-a decis ca persoanele juridice care au cel mult doi angajati, sau o cifra de afaceri de pana in 100.000 de euro, reprezentand 54,7% din firmele din Romania, sa nu mai depuna lunar declaratiile fiscale, ci trimestrial. Mai mult, acestea vor depune doar o singura declaratie, in loc de cinci.

O alta modificare, potrivit lui Voinescu, se refera la cresterea posibilitatii multor agenti economici sa participe la licitatii prin modificarea certificatului de atestare fiscala. Astfel, acestea va cuprinde, pe langa obligatiile firmelor, si creantele statului fata de ele, pentru a rezolva situatiile in care, desi creantele erau mai mari ca obligatiile, firmele apareau ca datornice si nu puteau participa la licitatii.

"Era evident o situatie cel putin nefireasca, pentru ca acea societate avea bani de luat de la stat. Se va stabili in actualul Cod Fiscal ca atestatele vor cuprinde si creantele, sa arate ca de fapt nu e in raport cu statul intr-o pozitie de debitor", a explicat Voinescu.

Nu in ultimul rand, in Codul Fiscal vor fi curprinse si anumite ajutoare pentru firmele cu probleme, desi pe acest subiect inca au loc discutii. Voinescu a precizat insa ca nu este vorba despre ajutoare financiare.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat luni ca modificarile avute in vedere pentru Codul Fiscal vizeaza sprijinirea firmelor care sunt in dificultate din cauza crizei financiare si transparentizarea administratiei. 

NewsIn