Peter Eckstein-Kovacs: Formal, luni o sa depun demisia; in proiectul Rosia Montana am un punct de vedere diferit de al presedintelui

Data publicarii: 01-09-2011 | Politica



Peter Eckstein-Kovacs spune ca decizia de a-si da demisia din functia de consilier prezidential are legatura cu faptul ca are un punct de vedere diferit de cel al presedintelui Traian Basescu cu privire la proiectul Rosia Montana, fapt ce nu era compatibil cu postul pe care il detinea.

"Eu i-am oferit demisia domnului presedinte, care a acceptat-o. Din punct de vedere formal luni o s-o depun", a declarat, pentru AGERPRES, consilierul prezidential. 

El a precizat ca decizia sa are legatura cu faptul ca are un punct de vedere diferit de al sefului statului in ceea ce priveste proiectul de exploatare aurifera de la Rosia Montana. 

"Sigur ca da, aici am un punct de vedere care este contrar cu cel al domnului presedinte si acest lucru nu este compatibil cu statutul de consilier al presedintelui, ca atare mi-am prezentat demisia", a explicat Peter Eckstein-Kovacs. 

El a mentionat ca a comunicat si conducerii UDMR decizia sa. 

Peter Eckstein-Kovacs a semnat pe 21 august o petitie a asociatiei Transilvania Verde, care a lansat o campanie de strangere de semnaturi pentru a obtine de la Ministerul Culturii retragerea certificatului de descarcare arheologica pentru masivul Carnic de la Rosia Montana. 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pe 24 august, ca reactie la pozitia luata de consilierul prezidential Eckstein Kovacs Peter impotriva proiectului de la Rosia Montana, ca acesta ar trebui sa se gandeasca daca vrea sa-si continue activitatea alaturi de Uniune. 

Peter Eckstein-Kovacs a elaborat, in urma cu mai multi ani, impreuna cu fostul senator PRM Gheorghe Funar, un proiect de lege pentru interzicerea folosirii cianurilor in minerit. 

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 18 august, ca a sustinut dintotdeauna proiectul de la Rosia Montana, mentionand ca Romania are nevoie de el, cu conditia sa fie renegociate conditiile de partajare a beneficiilor din operarea zacamintelor de aur si argint din zona. 

"Cred ca proiectul Rosia Montana trebuie facut. Romania are nevoie de el, cu conditia sa fie renegociate conditiile de partajare a beneficiilor din operarea zacamintelor de aur si argint de la Rosia Montana. Ma uitam la pretul aurului in ultimii cinci ani: acum cinci ani pretul aurului era 600 de dolari uncia, astazi este 1.700 de dolari uncia, cu perspectiva ca pana la sfarsitul anului sa depaseasca 2.200-2.500 uncia. (...) Ce tara sta cu o asemenea avere in pamant fara sa gaseasca solutii s-o puna in valoare? Pentru ca recolta asta nu este nici a ONG-urilor, nu este nici a Ungariei, care nu stiu ce avize trebuie sa-i dea Romaniei. Nu trebuie sa-i dea niciun aviz. Suntem inca stat suveran", a afirmat seful statului. 

Sursa: AGERPRES