Bancile europene au nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde euro. FMI se teme de un nou cutremur financiar

Data publicarii: 01-09-2011 | International

Fondul Monetar International estimeaza ca bancile europene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 200 miliarde euro, in urma pierderilor generate de expunerea pe datorii de stat, a declarat o sursa europeana. Oficialii europeni au reactionat vehement. Acestia considera ca analiza FMI "induce in eroare", potrivit Financial Times.

Reactiile Spaniei si Germaniei

"Vederea FMI este distorsionata", a declarat pentru Financial Times ministrul spaniol al Finantelor, Elena Salgado. Aceasta a adaugat ca Fondul a facut o eroare, pentru ca a analizat doar pierderile potentiale, fara a lua in calcul detinerile de obligatiuni guvernamentale germane, ale caror preturi au crescut pe pietele secundare. 

Bancile germane au criticat, la randul lor, ipoteza Fondului Monetar International ,sustinand ca nu exista argumente care sa sprijine aceasta analiza, transmite Reuters.

 "Nu intelegem cum a ajuns FMI la aceasta concluzie. Rapoartele financiare nu sprijina concluzia unei astfel de situatii la bancile germane", se arata intr-un comunicat al VOEB, o asociatie bancara care reprezinta mai multe institutii de credit cu probleme din Germania, precum WestLB si HSH Nordbank.

Si seful asociatiei bancare germane BdB a insistat ca institutiile de credit din Germania sunt bine capitalizate si a adaugat ca opinia FMI privind o nevoie de capital in sistemul financiar european nu reflecta situatia reala. 

"Nu vad cum au aparut noi riscuri. Chiar si inainte de testele europene de stres, bancile si-au consolidat capitalul", a precizat acesta.

Ce inseamna cele 200 de miliarde

 Cifra de 200 miliarde euro reprezinta o estimare a impactului evaluarii expunerii pe obligatiunile de stat in functie de cotatiile din piete, au declarat doua surse oficiale pentru Financial Times. 

FMI urmeaza sa prezinte saptamanile urmatoare Raportul de Stabilitate Financiara Globala, in cadrul caruia se va regasi si aceasta analiza.

Financial Times mentioneaza ca cifra face parte dintr-un document aflat in lucru si ar putea fi modificata. 

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: